Moderaternas kritiserade film innehåller vilseledande bilder

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna har gjort en kritiserad valfilm där de ger en väldigt krass bild av Göteborg. Men bilden av en påstådd bilbrand i Göteborg är i själva verket från Kanada. Det visar en undersökning gjord av P3 Nyheter.

I en kritiserad film som Moderaterna gjort skildras Göteborg som en stad som en gång var lyckans högborg men som nu är ett tillhåll för jihadister och kriminella element, en stad som dras i sär och där bilbränder är vanliga.

Bilbrand i från Kanada

För att illustrera detta sönderfallande Göteborg visar Moderaterna bland annat bilder på en brinnande bil. Nu visar P3 Nyheter i en granskning att bilderna på den brinnande bilen i själva verket är från Kanada. Den filmade sekvensen är från Vancouver i samband med att stadens hockeylag förlorade NHL-finalen 2011.

– Det är anmärkningsvärt att man väljer att ta in bilder som överhuvudtaget inte är från Göteborg, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) till P3 Nyheter.

Moderaterna ser inget problem

Den moderat som är ansvarig för kampanjfilmen, riksdagskandidaten David Josefsson, säger till P3 att han tog de bilder som var tillgängliga i bildbanken då han tycker det är viktigt att prata om problemet.

– Sedan att bilen råkar stå i Vancouver innebär ju inte att problemet inte finns i Göteborg, säger han till P3.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.