Foto: TT

Skäggtrendens våldsamma betydelse i historien

Uppdaterad
Publicerad

Skäggtrenden har under de senaste åren brett ut sig i Sverige, men under bronsåldern var det nästan ingen som hade skägg. För vikingarna var det däremot okej att mörda den som förolämpade ens skäggväxt. Det menar Mikael Jägerbrand, arkeolog och expert på forntida skägg, som guidar dig genom skäggets historia.

Nästa onsdag, 11 oktober, ska Mikael Jägerbrand föreläsa om skäggets blodiga historia på Västergötlands museum i Skara. Enligt honom var det ingen som hade skägg under bronsåldern. De kroppar som har hittats från den tiden var nämligen helt rakade.

– Därefter gick det från att männen hade lite mustasch till att rejäla skägg växte fram under vikingatiden, säger Mikael Jägerbrand.

En oerhörd förolämpning

Exakt varför skäggtrenden förändrades kan han inte svara på men under viktingatiden var skäggen minst sagt ett känsligt ämne.

– Då var det en förolämpning att säga att någon hade dålig skäggväxt. Om någon förolämpade dig hade du rätt att döda den personen. Att kritisera någons skägg var en oerhört förolämpning som kunde starta hela släktfejder.

Skägget har en historia även utanför Norden.

– I Egypten och Grekland har vi mer kännedom. Där finns det fler skrifter att ta del av, säger Mikael Jägerbrand.

Beordrade trupper att skippa skägget

– I forna Egypten rakade man av allt hår av hygeiniska skäl. Faraos skägg, som syns på statyer och avbildningar, är alltså ett lösskägg. Det har även funnits romerska kejsare som låtsades att vara barberar och mördade dem som kom in för att raka sig, säger Jägerbrand.

Han berättar också att Alexander den store, som var kung över Makedonien, beordrade sina trupper att inte ha skägg. Han ansåg nämligen att det fanns en risk att fienden kunde grabba tag i det under strid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.