Över 100 förskoleplatser saknas i Melleruds kommun. Foto: SVT / TT

Nödlösningen: Modul ska korta kön till förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas över 100 förskoleplatser i Melleruds kommun. På onsdagen beslutade därför kommunstyrelsen om att hyra in en ny modul. Men detta innebär inte att problemet är löst.

108 barn saknar förskoleplats i Mellerdus kommun, vilket TTELA var först att rapportera om. För en tredjedel av barnen har dessutom garantitiden på fyra månader gått ut. På kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen togs behovet av lokal upp.

– Vi har gett uppdrag att upphandla ytterligare en modul vid Lundens förskola vilket kommer ge ytterligare två lokaler, säger kommunstyrelsens ordförande Tommy W Johansson (S) till SVT efter sammanträdet.

Mellerud

”Överraskande att kön fortsätter öka”

Modulbyggnaden kommer att leasas men är bara en nödlösning. Byggnaden kommer inte räcka åt alla barn som står i kö, i de två lokalerna räknar man med att 30 till 35 barn kommer få plats.

– Vi måste hitta en lösning på längre sikt, men där är vi inte framme än. Vi har byggt ut flera förskoleavdelningar på senare år och det är överraskande att kön fortsätter öka. Men vi har fått många nyanlända till kommunen och det finns också anhöriginvandring eftersom det går att hitta boende i Mellerud, säger Anders Pettersson, kultur-och utbildningschef, till TTELA.

På plats under våren

Enligt kommunstyrelsens ordförande så kommer byggnaden snart vara på plats.

– Nu ska det tas beslut om bygglov men därefter så går det ganska snabbt. Vi bedömer att den kommer att vara på plats under våren, säger Tommy W Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellerud

Mer i ämnet