Modulhus kan bli en kostsam lösning

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga temporära bostäder i Göteborg för att snabbt få fram nya boenden får nu kritik från byggbranschen. De menar att temporära bostäder är väldigt dyra och kan ta lång tid att få klara.

Göteborgs Stad presenterade i slutet av januari planer på att bygga modulhus på ett antal platser i Göteborg, främst på ställen där det idag bor få nyanlända. Förslaget har mötts av kritik från de närboende men nu kommer även kritik från byggbranschen.

– Byggandet av modulbostäder innebär en väldigt hög hyra, som kommer vara högre än en lägenhet i Turning Torso i Malmö. Dessutom tycker vi att det rimmar väldigt illa med ett samhällsbyggande som i övrigt ska vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart, säger Andreas Brendinger, regionchef Sveriges Byggindustrier.

På Stadsbyggnadskontoret i Göteborg håller Fredrik Andersson med om att temporära bostäder, som kan stå uppställda i max femton år, blir dyrare än permanenta bostäder.

– Om man räknar på ett normalt hus så ska det kanske stå i hundra år. Här är det en betydligt kortare livstid på huset och då blir det här en dyrare kostnad. Det är vi medvetna om, säger Fredrik Andersson, chef Byggavdelningen på Stadsbyggnadskontoret.  

”Lika bra att bygga reguljära bostäder”

Andreas Brendinger säger att i vissa fall, om uppställningstiden är begränsad till några få år, kan modulhus vara ett bra alternativ. Men när det gäller de aktuella temporära bostäderna vill han istället att man skyndar på processen för att bygga permanenta bostäder.

– Det här behovet av bostäder är inte tillfälligt. Det här är ett långsiktigt behov och därför är det lika bra att bygga reguljära bostäder redan nu, säger Andreas Brendinger.

– Man kan inte se det mot att bygga permanent, för det är inte det som det handlar om. Det handlar om att klara det akuta behovet där staden har ett ansvar  att se till att ett antal personer får ett boende, säger Fredrik Andersson.

Göteborgs Stad behöver snabbt få fram boenden till cirka 3 000 personer, framförallt ensamkommande barn och nyanlända barnfamiljer. Enligt Fredrik Andersson hyr kommunen idag lokaler och bostäder och hyran blir ofta högre där än om man kan ordna boenden själv.

Kommunen har ett pågående detaljplanarbete för att permanenta bostäder. Fram till 2021 ska man skapa möjlighet att bygga över 25 000 permanenta bostäder, men det räcker inte för att klara det akuta behovet.

För att snabbt få fram nya bostäder utöver den ordinarie bostadsproduktionen vill kommunen satsa på temporära bostäder. Då kan man hoppa över ett steg i byggprocessen genom att inte ta fram en detaljplan, något som annars kan ta flera år. Tanken är att de första modulerna ska vara inflyttningsklara till sommaren.

– Det är nog ganska optimistiskt att tro att man kan vara klar innan sommaren men möjligheten finns fortfarande, säger Fredrik Andersson.

Kan bli en lång byggprocess

Om byggloven blir klara till sommaren så är det ändå inte säkert att man kan börja bygga direkt.  Det är fortfarande möjligt att överklaga byggloven och om en överklagan går via alla instanser kan det dröja till början av 2018 innan det går att börja bygga.

– Det finns en risk för att överklagandeprocessen blir väldigt lång för de här modulhusområdena. Det kanske inte går så skyndsamt som staden hade önskat, säger Andreas Brendinger.

Men teoretiskt går det att börja bygga även om byggloven överklagas, men då tar man en risk. Går överklagan igenom får man rätta till det som blivit byggt. Kommunen har ännu inte bestämt om man ska börja bygga om det blir en överklagandeprocess.

– Om det blir så är det ytterst en politisk fråga om man väljer att gå vidare med det och där är vi inte ännu, säger Fredrik Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.