Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska göra en extra tillsyn av vård- och omsorgsnämnden i Mölndal. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Mölndal granskas efter flera dödsfall

Publicerad

På mindre än ett år har tre personer i Mölndals omsorgsverksamhet avlidit. I samtliga fall har det konstaterats brister i verksamheten. Nu öppnar Inspektionen en särskild granskning av kommunen.

Det är på mindre än ett år som tre personer med olika former av stöd inom Mölndals stads vård- och omsorgsverksamhet har avlidit. Enligt kommunens egna utredningar har det i samband med samtliga dödsfall funnits brister i verksamheten. 

Institutionen för vård och omsorg, IVO, har därför tagit beslut om att granska stadens Vård- och omsorgsnämnd. 

IVO

Kommunen granskas

– Det har kommit in tre lex Sarah-anmälningar där brukare som har haft insatser via vård- och omsorgsnämnden har avlidit. Utifrån det har vi beslutat att vi ska göra en extra tillsyn av nämnden, säger Susanne Carlander, inspektör på IVO. 

Två av dödsfallen inträffade i samband med att brukarna satte i halsen när de satt och åt. I det första fallet upptäcktes det först efter tio minuter eftersom personalen lämnat rummet, trots att personen hade kända sväljsvårigheter.

Brister i verksamheten

Efter händelsen gjordes en lex Sarah-anmälan och kommunens egen utredning kom fram till att det funnits brister i kommunikationen och vilka rutiner som gäller. 

Det tredje dödsfallet inträffade i augusti i år efter att en person med personlig assistans ramlat ur sin rullstol.

– Det är alltid allvarligt när något sånt här händer. Därmed inte sagt att det finns något samband mellan händelserna så att summan av dem pekar på ett större problem i verksamheten. Den bedömningen kan jag inte göra, säger Ove Dröscher (S), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

Välkomnar granskning

Han vill inte föregå tillsynens slutsatser, men säger att han välkomnar granskningen.

– Det finns absolut ingen anledning att gömma undan sånt här. Oavsett om man har gjort rätt eller inte leder alltid en granskning till förbättringsmöjligheter.

I kommunens egna utredningar har det framkommit att det funnits brister i kommunikationen och oklarheter kring vilka rutiner som gäller. I ett av fallen framförs även stress som en faktor till att kommunikationen och ansvarsfördelningen brustit, enligt personalen.

Ove Dröscher vill inte kommentera enskilda fall, men säger att nämnden jobbar med bemanningen.

– Vi från nämndens sida har uppmanat till överbemanning för att täcka upp för sjukfrånvaro. Men det saknas alltid folk med adekvat utbildning och det gör det överallt inom omsorg i hela Sverige. Det är inget försvar, men det är en förklaring till att det kan bli stressigt. Därmed inte sagt att det funnits reella möjligheter för nämnden att förhindra något här, det får granskningen utvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IVO

Mer i ämnet