”Jag trodde att det var en kaninunge”, säger Martina Gustafsson som tog bilden på råttan. Foto: Martina Gustafsson

Jätteråtta fångad i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Halloween närmar sig och i mörkret under stadens gator tycks det vara full aktivitet. Kolla bara in denna jätteråtta som nyligen fångades i centrala Göteborg.

Martina Gustafsson trodde inte sina ögon när hon fick se råttan.

– Jag trodde att det var en kaninunge, men sedan såg jag att det var en råtta. Jag blev lite chockad, säger Martina Gustafsson

Det var 10 augusti som Martina la ut bilden på Facebook, men först nu exploderade antalet delningar i tusetals.

– Jag hade ingen aning om att bilden fått sådan delning, det var ju bara en rolig grej, sedan är det ju många som missuppfattat storleken. Den är ju stor, men den är ju inte stor som en hund som vissa tror.

Råttorna blir stora i innerstan

Martina stöter ofta på råttor i jobbet som gaturenhållare, men inte så här stora.

– Jag har sett en som till och med var lite större än den här, den satt i en papperskorg utanför en hamburgerrestaurang och var så fet att den inte kunde springa iväg. Den lunkade...

Råttor är ett allt större problem i Göteborg, de stortrivs – speciellt i de centrala delarna av stan där det finns mycket matavfall.

Håkan Rystrand, som är gruppchef skadedjur på Anticimex i Göteborg, såg själv bilden på sociala medier under fredagsmorgonen.

– Jag tänkte wow, men samtidigt att det här tror jag inte på. Jag säger inte att bilden är fejkad men när man tar bilden nära på ett sådant sätt som man gjort så ser den väldigt stor ut. Jag tror att den är runt 26-27 centimeter och det är normalt för de brunråttor vi har i Sverige, säger han till SVT Nyheter Väst.

LÄS MER: Experten: ”Det är en normalstor råtta”

LÄS MER: Nedskräpningen lockar råttor till Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.