Totalt är sju personer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med i projektet. Foto: SVT

App ska hjälpa bipolära patienter

Uppdaterad
Publicerad

På Östra sjukhuset i Göteborg provar en forskargrupp en app för att följa sjukdomsförloppet hos personer med bipolär diagnos. Tanken är att man ska få tidiga varningstecken när sjukdomen slår till.

De har forskat på tio frivilliga personer sedan i mars i en första delstudie. Användaren behöver inte göra någonting, bara ge sitt medgivande, och appen mäter aktiva värden från mobilen som till exempel skärmtid, rörelse och kommunikation. När eventuella förändringar i livsmönstret sker kan detta fungera som en tidig varning och är ett komplement till den vanliga vården.

Totalt är sju personer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med i projektet. En psykolog, en specialistläkare inom psykiatri, AT-läkare, underläkare, och en jurist.

Man hoppas kunna hitta en metod för att minska insjuknande och därmed inläggning och lidande och ser i bästa fall en stor vinst både för patienten och vården.

– Vi har varit och presenterat det här på patientföreningen för bipolära patienter och dom var väldigt positiva, säger Magnus Blom, som är AT-läkare och initiativtagare Moodmapper.

”Behöver ytterligare ett verktyg”

Appen är tänkt att fungera som ett komplement till den vanliga vården.

– Vi har ett pågående problem med just patienter som har diagosen bipolär sjukdom, där en del patienter insjuknar i mani. I de flesta fall har patienten väldigt lite insikt i sitt tillstånd och vi behöver ytterligare ett verktyg, säger Steinn Steingrimsson, speciallistläkare psykiatri SU.

Bipolär sjukdom

Bipolär sjukdom innebär oftast att vara manisk eller deprimerad i olika perioder. Däremellan brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt. Det är viktigt att få behandling om du har bipolär sjukdom, eftersom både manier och depressioner kan leda till svåra följder för dig själv och andra.

Det finns olika typer av bipolär sjukdom. Sjukdomsförloppet kan förändras med tiden, och därmed vilken typ av bipolär sjukdom man har. Den mest kända varianten av bipolär sjukdom kallades tidigare manodepressiv sjukdom.

Symtomen på bipolär sjukdom är symtom på mani och depression. Oftast kommer de i olika perioder, men en del kan ha maniska och depressiva symtom samtidigt. Några har bara maniska sjukdomsperioder, men det är ovanligt.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.