Foto: TT

Jakt efter misstänkt inbrottsmördare i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En man utsattes för dödligt våld i en lägenhet i Högsbo för två veckor sedan. Nu kopplas fallet ihop med ett mordförsök i samma område i december.

Det var den nionde mars som en man i  yngre medelåldern hittades död i en lägenhet av en bekant. Kroppen hade skador så att polisen inte kunde utesluta att brott hade begåtts.

Sektionen för utredning av grova brott i Storgöteborg håller sedan dess på med en förundersökning gällande mord. Utredningen har nu kommit fram till att mannen utsatts för dödligt våld någon gång runt midnatt mellan den 7 och 8 mars.

Knyts samman med mordförsök

Enligt polisens arbetshypotes så kan gärningsmannen vara den samma som gjort sig skyldig till ett mordförsök på Riksdalersgatan den 28 december.

– Vi kopplar ihop de här två fallen på det grova våld som de utattes för. I det första ärendet vaknade mannen på natten av att en person var i lägenheten och sedan gick till attack med kraftig våld, att han klarade sig var ren tur. Det grova våld som han utsattes för är likadant som den man som hittats avliden, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman. 

Har det använts tillhyggen?

– Det är enbart polisen och gärningsmannen som ska veta vad som har använts. Men jag kan säga att det är inte bara är händer och fötter iallafall.

Men det är enbart själva händelseförloppet som kopplar ihop fallen enligt polisens utredning, de båda brottsoffren hade ingen koppling till varandra.

Inga brytmärken

Men det är fortfarande oklart vad som hänt och vem eller hur gärningsmannen tagit sig in i lägenheterna.

– Det finns inte i något av fallen några brytmärken på varken ytterdörrar eller entrédörrar. Hela lägenheten hade sökts igenom men vi vet inte om något har stulits, säger Fuxborg.

Polisens tes är att gärningsmannen tagit sig in i lägenheterna för att stjäla värdesaker, men det är just bara en tes. Polisen är inte säkra på gärningsmannens motiv, men beskriver honom som potentiellt mycket farlig.

Polisen vädjar nu till allmänheten om tips och iakttagelser från vittnen i området Sikelgatan – Riksdalersgatan i Högsbo, som kan sett om någon gått och dragit i dörrar eller försökt ta sig in i trapphus.

– Och om det är någon som utsatts för inbrott men inte har polisanmält det, vill vi gärna att de tar kontakt med oss, säger Fuxborg.

Har mannen som utsatts för mordförsök kunnat ge något signalement?

– Nej, han blev både så chockad och skadad. Så vi har ingenting att gå på där just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer