För två år sedan dömdes mannen för ett mord på en pizzeria i Rinkeby, som skedde i januari 2018. Foto: SVT/Arkiv

Morddömde 18-åringen internationellt efterlyst

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgspolisen letar fortfarande med ljus och lykta efter den 18-årige morddömde mannen som varit efterlyst sedan tre veckor tillbaka. Nu går polisen ut med en internationell efterlysning.
– Vi fortsätter att leta efter honom och vi kommer inte att sluta förrän vi hittat honom, säger polisen Geir Hogstad.

Det var den 21 juli som den 18-årige mannen fritogs under en bevakad permission i Kungsbacka. Sedan dess har det inte funnits några spår efter honom.

– Vi jobbar naturligtvis med övriga regioner och det kan vara så att han är i Stockholm, med tanke på att han är skriven där och där finns också hans umgänge. Sedan skulle han också kunna vara i Danmark men det vet vi inte med all säkerhet, säger Geir Hogstad.

Kort efter att den 18-årige mannen fritogs greps flera personer misstänkta för inblandning. Männen är misstänkta för grovt främjande av flykt.

– Två personer sitter häktade för det här och förundersökningen fortsätter, säger kammaråklagare Lena Lithner.

Blodig konflikt

Åklagaren vill inte gå närmare in på vilken koppling männen har till 18-åringen. För två år sedan dömdes mannen för ett mord på en pizzeria i Rinkeby, som skedde i januari 2018. Eftersom han var 16 år vid tiden för brottet dömdes han till tre års sluten ungdomsvård på Statens institutionsstyrelse, Sis.

Sedan 2015 har två grupperingar haft en blodig konflikt i nordvästra Stockholm, de har i media kallats för Shottaz och Dödspatrullen. Enligt polisen ingick 18-åringen i nätverket Dödspatrullen och offret hade starka kopplingar till Shottaz. Flera skottlossningar har skett på öppen gata, ett 20-tal har skadats och sju personer har dödats i gängkonflikten.

Skottdåd i Danmark

Förra sommaren, den 25 juni, sköts två svenska män i en bil på Sennepshaven i Herlev utanför Köpenhamn. En av männen hade en tongivande roll i nätverket Shottaz. Den andre mannen hade en lägre position i samma gruppering. Fem personer greps kort därpå för inblandning i dubbelmordet. I måndags startade mordrättegången i Danmark. Mannen som fritogs i Kungsbacka i juli har starka kopplingar till de åtalade männen i Danmark, enligt källor till SVT Väst.

– Vi fortsätter att jaga honom och så fort vi får uppslag, då tittar vi på det. Eftersom vi vet att han har kontakter utomlands har vi efterlyst honom internationellt, säger Geir Hogstad.

Har ni fått in tips kring var han kan befinna sig?

– Pass på den frågan.

Så här sa chefen där den dömde vistades, i samband med flykten:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.