Foto: TT

Mordmisstänkt var våldsam inne på rättspyk – skrevs ut till öppenvården

Uppdaterad
Publicerad

Den 40-åriga man som sitter häktad misstänkt för mordet på tvåbarnsmamman i Floby flyttades ut från den psykiatriska slutenvården förra sommaren. Det trots att han tidigare uppträtt våldsamt och förolämpat personal – speciellt kvinnor.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård efter en grov mordbrand i ett flerfamiljshus i Borås 2016. Han bedömdes då ha en allvarlig psykisk störning och led bland annat av hallucinationer och paranoida föreställningar. Tillståndet bedömdes delvis vara drog- och läkemedelsrelaterat.

Den psykiatriska slutenvården har omprövats av förvaltningsrätten varje halvår sedan dess. 2019 uppgavs han framför allt vara verbalt hotfull mot kvinnlig personal. 40-åringen har motsatt sig vård överhuvudtaget, men rätten har alltid gått på läkarnas linje fram till juni 2020. Då ändrar sjukhuset spår och vill skriva ut 40-åringen från slutenvården.

Slog sönder saker och förolämpade personal

Chefläkaren för Södra älvsborgs sjukhus uppger att den misstänkte visserligen har förolämpat personal och slagit sönder saker tidigare, men han hade inte attackerat personalen fysiskt.

Eftersom den slutna vården inte gett önskat resultat rekommenderar chefläkaren att man istället för ut patienten i öppenvården under förutsättning att han medverkar till drogtester, inte använder våld och att han släpper in personal i sin lägenhet.

Expert: ”Såg ingen risk”

Även en extern expert i psykiatri som rätten anlitade, Dorin Borota, tillstyrkte öppenvård även om han ansåg att det kunde uppstå ett farligt beteende om 40-åringen inte skulle få vård.

Varför ansåg du inte att det skulle vara sluten vård om du såg att det fanns risker?

– Jag såg ingen risk att han skulle göra ett allvarligt brott om han var inom öppenvården, det finns fortfarande en vård även i öppenvården och en vårdplan de ska följa. 

Placerades på HVB-hem

Mannen placeras på ett HVB-hem i Falköping, och fick tidigare i år en träningslägenhet i samma stad.

– Träningslägenheter har inte dygnet runt bemanning. Det är ytterst de rättsvårdande instanserna som avgör om man är redo för det, säger Patrik Silverudd som är presschef på Humana som driver boendet där 40-åringen placerades.

Enligt P4 Skaraborg ska cheföverläkaren sedan ha ändrat sig och istället förordat psykiatrisk slutenvård, något förvaltningsrätten skulle tagit ställning till samma dag som mannen häktades.

Mannen nekar till mord.

Se i klippet nedan från tidigare rapportering om sorgen i Floby som var den mördade kvinnans hemort

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.