Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hörs försvarsadvokaten Lars Salkola om bevisläget: ”Besvärande” Foto: SVT/Arkiv

Man i 70-årsåldern häktas för 34 år gammalt mord vid Delsjön

Uppdaterad
Publicerad

För över 30 år sedan hittades en kvinna brutalt mördad utomhus i Delsjöområdet i Göteborg. Utredningen har länge stått still men under fredagen häktades en man i 70-årsåldern misstänkt för brottet.

Enligt åklagaren är bevisen starka – men mannen nekar till brott.

Det var den 10 september år 1989 som en 29-årig kvinna hittades död i Delsjöområdet. Den 34 år långa utredningen har inte haft en misstänkt förrän nu när domstolen under fredagen beslöt att häkta den drygt 70 år gamla mannen.

Enligt åklagare Mats Ihlbom har mannen förekommit i tidigare förhör men aldrig som misstänkt. Nu menar han att man kunnat presentera ny bevisning i form av DNA-spår som kan komma att bli avgörande för att lösa fallet. Den häktade mannen är tidigare dömd för sexualbrott.

– Vi har en del biologiska spår som vi fått hjälp med under den senaste tiden. Det handlar om DNA-spår, säger han.

Erkänner kontakt med offret

Mannen nekar till brott och hans försvarsadvokat Lars Salkola berättar att han är förvånad över att den bevisning som presenterats varit tillräcklig för att häkta mannen. Enligt honom styrker de nya bevisen bara att mannen varit i kontakt med mordoffret – men inte att han skulle ha begått ett brott.

– Den nya bevisningen är besvärande för honom, det är onekligen så. Men den pekar inte ut att han skulle ha gjort sig skyldig till någonting så allvarligt som mord.

Åklagaren har nu till den sjätte oktober på sig att väcka åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.