Morgan Johansson uppger att lärarna måste avgöra om kravet på aktivt deltagande i studier uppfylls, som gymnasielagen kräver. Foto: SVT

Morgan Johansson om lärarnas kritik mot gymnasielagen

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson ser inga problem med att lärare blir inblandade i asylprocessen via den nya gymnasielagen.

– Lärarna ska behandla de här eleverna likadant som alla andra elever. Det tycker jag man ska kunna kräva, säger han.

Lärarnas yrkesetiska råd och Lärarnas Riksförbund menar att det är problematiskt att lärare indirekt avgör om eleven får stanna i Sverige eller inte.

– Jag utgår ifrån att lärarna behandlar de här eleverna precis som alla andra elever, det tycker jag faktiskt man kan kräva. Det blir inte lärarna som fäller avgörandet här, utan det kommer ju så småningom Migrationsverket att göra, säger Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister till SVT Nyheter.

”Det är upp till lärarna”

Samtidigt uppger ministern att varje lärare ska bedöma huruvida kravet i gymnasielagen på ”aktivt deltagande i studier” uppfylls.

– Den bedömningen måste man ju göra på varje skola, det är upp till lärarna att göra det. Men vi kan ju inte ha en situation när vi gett de här eleverna tillstånd för gymnasiestudier och sen stannar de hemma och deltar inte i undervisningen överhuvudtaget. De får se till att vara på plats i skolan, så enkelt är det ju.

”Vill inte ha en kravlös situation”

Han menar att kraven som samhället satt på de här ungdomarna måste följas upp genom att kontrollera närvaron i skolan, annars blir det en helt kravlös situation.

Om eleverna är traumatiserade och inte orkar gå till skolan, vad gäller då?

– De har fått tillståndet baserat på att de går i skolan, då är det det kravet som gäller.

Du tycker det är ett rimligt krav?

– Ja, det tycker jag.

Finns det planer på att förändra gymnasielagen eller öppna för fler att ansöka?

– Vi tänker inte göra något nytt med gymnasielagen utan den ligger fast som den gör, säger Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.