Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter hajdumpningen i Lysekil: MP vill förbjuda bottentrålning utmed västkusten Foto: SVT / Tobias Dahlin, Deep Sea Reporter

Efter hajdumpningen i Lysekil: MP vill förbjuda bottentrålning utmed västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Bottentrålning i skyddade områden borde förbjudas längs västkusten. Åtminstone om Miljöpartiet får som de vill.

Efter att minst ett 60-tal pigghajar hittats dumpade i Lysekil har kitiken mot bottentrålning fått ny kraft – men Moderaterna håller inte med.

I klippet ovan: Hör politikerna från M och MP om bottentrålningsförbud längs kusten

Det var i förra veckan som SVT kunde publicera bilder på stora mängder pigghaj och rockor som enligt många fångats som bifångst i en bottentrål och sen dumpats i en hamn i Lysekil.

– Jag blir både arg och ledsen, man tror inte att det är svenska vatten, säger Emma Nohrén (MP).

Förlegad bild

Bottentrålning har länge varit omdikskuterat, många menar att trålen förstör botten och fångar djur och växter som är skyddade. Nu har kritiken fått förnyad kraft, inte minst från Miljöpartiet. Men fiskerinäringen menar att den bilden är förlegad och felaktig.

– Det är en missuppfattning, vi fiskar på samma bottnar sen 200 år. Hade bottnarna varit förstörda hade vi inte kunnat fiska där idag. Det är produktiva bottnar, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskare producentorganisation.

Trålutredning

Sedan tidigare har regeringen tillsatt en utredning om ett förbud mot bottentrålning i skyddade områden. Ett första förslag kommer att presenteras under hösten.

– Att reglera fisket i skyddade områden är en viktig fråga för regeringen. För att få klarhet i förutsättningarna för detta kommer utredaren att behöva titta på relationen mellan fiske- och miljölagstiftningen på såväl nationell som EU-nivå, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

Förundersökning om brott

Pigghajen är förbjuden att fiska och landa enligt lag. Kustbevakningen har inlett en förundersökning om fiskebrott efter händelsen i Lysekil. Men ingen person är misstänkt.

Moderaternas riksdagsledamot Johan Hultberg reagerade starkt när han såg bilderna.

– Jag blev förbannad, uppenbart någon som gjort fel och jag hoppas den här personen kan straffas, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stort antal fridlysta hajar döda på botten i Lysekils hamn Foto: Tobias Dahlin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda hajar i Lysekil

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter