Dinosaurierna rör på sig, låter och ser verkliga ut. Foto: Dennis Franco

Möt dinosaurierna på Universeum

Uppdaterad
Publicerad

Nu intar Brachiosaurus, Stegosaurus och Tyrannosaurus rex Universeum i Göteborg för en nypremiär av dinosaurieutställningen. Och de är mer verklighetstrogna än någonsin.

– Forskare har tagit fram ny data när det gäller skinnets struktur, klor, tänder, säger Håkan Sigurdsson vetenskaplig ledare på Universeum.

Det är Universeums tredje dinosaurieutställning och det nya är dinosaurernas verkliga utseende.

– Vetenskapen om dinosaurier är en färskvara och vi vill vara noggranna när vi skapar dessa dinosaurer, säger Håkan Sigurdsson.

Verklig storlek

Dinosaurierna rör på sig, ger ljud och är byggda efter vad forskare menar är ”verklig storlek”. Det är ett flertal dinosaurer som ställts ut. Bland dem Brachiosaurus, den märkliga Stegosaurus och den skräckinjagande Tyrannosaurus rex som även sägs vara besläktad med nutidens fåglar. 

– Det är en väldigt spännande utställning. Dinosaurier är en väldigt fascinerande och roligt ämne som är jättebra att få upp intresset för naturvetenskap. Men även intresset för naturens villkor i tid och rum, säger Håkan Sigurdsson.

Dinosaurieuställningen öppnade fredagen den 12 april.

Möt dinosaurierna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.