Göteborg har fått sin första vätgasdrivna sopbil. Foto: svt

Här är Göteborgs första vätgasdrivna sopbil

Uppdaterad
Publicerad

Du kan ha sett den, men möjligtvis inte hört den. Den ovanliga sopbilen som nu rullar på Göteborgs gator är väldigt tyst – och först i sitt slag. Under torsdagen presenterades stadens första vätgasdrivna sopbil. Efter en dryg vecka varit i tjänst bådar resultatet gott.

– Jag har inte mycket att klaga på, annat än att den kanske är lite väl tyst, säger lastbilschauffören Jan Ove Abrahamsson som har hunnit prova bilen i tjänsten.

Följ med SVT:s reporter på en tur i den vätgasdrivna sopbilen i klippet.

Bakom projektet, som till stor del finansierats med EU-pengar, ligger ett samarbete mellan Renova, bränslecellsföretaget Powercell, Scania, JOAB och KTH.

I grund och botten rör det sig om en elbil men som istället för att drivas med en hel mängd batterier använder en bränslecell som laddas upp med hjälp av vätgas, förklarar Hans Zackrisson som är utvecklingschef på Renova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.