Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Motdemonstranter kastade knallskott mot NMR. Foto: SVT

63 frihetsberövade vid nazistdemonstration i Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska NMR tågade i Kungälv under första maj och med en stor motdemonstration blev det stökigt. Totalt har polisen frihetsberövat 63 personer.

Enligt polisen samlade NMR runt 300 personer. Under tidig eftermiddag tågade de enligt en angiven väg i Kungälv. Samtidigt pågick flera manifestationer för demokrati och även en icke tillståndsgiven motdemonstration.

– Det är runt 500 motdemonstranter som har samlats för en demonstration som de inte sökt tillstånd för, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i Väst.

Vid 13.30-tiden började polisens rapportering om att flera personer omhändertagits efter att det blivit stökigt på platsen. NMR marscherade och motdemonstranter försökte nå dem på Nytorget.

Flera manifestationer

Motdemonstranter ska ha kastat sten och knallskott mot NMR och SVT:s bilder visar hur NMR-demostranter tvingas backa när ett knallskott smäller nära dem.

Vid 15-tiden meddelade polisen att 17 personer hade omhändertagits och att man upprättat en anmälan om våldsamt upplopp.

I en annan fredlig manifestation för demokrati har bland andra demokrati- och kulturminister Amanda Lind, (MP), talat.

– Det är så viktigt att visa att vi är många här och att vi är fler än nazisterna. Jag tror inte att vi vinner över nazisterna genom tystnad, säger hon till TT i Kungälv.

Brottades ner

Situationen vid 15-tiden beskrevs som lugnare men polisen arbetade fortfarande för att hålla ordningen.

– Det har rört sig om hot mot allmän ordning och att man inte hörsammat polisens anvisningar. NMR fortsätter sin sammankomst, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i Väst.

Vid 15.20-tiden när NMR skulle slussas tillbaka till sin samlingsplats blev det åter oroligt.

– Det är stökigt, polisen omhändertar personer på båda sidor och jag har sett flera som bryskt har brottats ner, berättade Daniel Zdolsek, SVT:s fotograf på plats.

Från båda sidor

Totalt frihetsberövades 63 personer under dagen. Tolv är gripna och nio hämtade till förhör misstänkta för brott så som hets mot folkgrupp, brott mot ordningslagen, brott mot maskeringsförbud, narkotikabrott, brott mot knivlagen samt brott mot vapenlagen.

40 personer har omhändertagits för främst ordningsstörningar.

Polisen uppger att två förundersökningar har inletts om våldsamt upplopp med gripna från båda sidor.

– Det blev ett styvt arbete för polisen. Vi hade förväntat oss en del konfrontationer och så blev det också. Men ordningsstörningarna bland motdemonstranterna var så omfattande att vi blev tvungna att prioritera det istället för att ingripa mot brott som till exempel hets mot folkgrupp, säger kommenderingschefen Erik Nord i ett pressmeddelande.

Vid 17-tiden hade samtliga trafikavspärrningar hävts och trafiken börjat släppas på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer