• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Jo, visst är Göteborg gott nog åt EU-topparna! Foto: TT-bild

Därför ska västkusten husera EU-topparna

Uppdaterad
Publicerad

Många har idag ställt sig frågan om varför EU-toppmötet ska vara i just Göteborg. Det är en fråga som dessutom upprepade gånger kommit till redaktionen på SVT Nyheter Väst under veckan. Vi tog så klart reda på svaret åt vår publik.

Den som är pressansvarig för EU-toppmötet i Sverige är Peter Skeppström, vi på SVT Nyheter Väst lät honom svara på frågan om varför man vill lägga den här typen av sammankomst i Göteborg – Sveriges näst största stad.

Varför Göteborg?

– Det är en stad vi gärna vill visa upp för utlandet. Inte nog med att Göteborg har lyckats med förvandlingen från en tung industristad till att nu i träda en ny skepnad med större inslag av tjänstemannastad. Det är även så att staden gått igenom denna förvandling nyligen – något många länder runt om i Europa är nyfikna på. Hur lyckades ni? 

Varför inte en fjälltopp lite längre norrut då?

– Ja som Hans Dahlgren, statssekreterare sa tidigare i veckan: Det är väl trevligt med ett fjällhotell. Men det funkar inte vid den här typen av evenemang. Göteborg däremot är en evenemangsstad som ofta står värd vid stora mässor. Bland annat tack vare att det finns en flygplats som kan hantera den här typen av händelser. Staden har tillräckligt bra infrastruktur och möjligheter och det är en utmärkt stad just för ett sådant här evenemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.