Niklas Borg är arrangör av Göteborgs lokala motorcykelkaravan inom välgörenhetsorganisationen Distiguished gentlemen's ride. Foto: SVT

Motorcyklister kör mot cancer

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen åker närmare 300 motorcykelknuttar genom Göteborg – i tweedkostymer och vintagehojar. Uppvisningen är ett sätt att uppmärksamma mäns ohälsa och samla in pengar till forskning om prostatacancer.

– Jag tror att det slår an en sträng hos folk, säger arrangören Niklas Borg.

Klockan tolv på söndagen åker 286 festklädda motorcyklister genom Göteborg i en lång karavan med början på Kungstorget.

– Det är både män och kvinnor, sjuksyrror och vd:ar på reklambyråer. Det är väldigt roligt, säger Niklas Borg som arrangerar .

Uppmärksammar mäns ohälsa

Distiguished gentlemen's ride är ett initiativ som startade i Perth i Australien 2012, men som sedan har vuxit till en global rörelse. I år räknar man med att bli runt 70.000 förare i över 600 städer runt om i världen.

Syftet är att motorburna män och kvinnor ska träffas för att uppmärksamma mäns hälsa, framför allt prostatacancer och suicidpreventivt arbete. Klädkoden: finkläder och vintagemotorcyklar.

– Det är också lite att bryta stereotypen kring motorcyklister. Jag tror att det slår an en sträng hos folk, antingen tycker man om dem eller inte. Eller lite hatkärlek kanske, som sitter kvar från gamla fördomar, säger Niklas Borg.

Göteborgs-initiativ

Han tog initiativet för en lokal förgrening i Göteborg 2013 och i år har man lyckats samla in 180.000 kronor till Movemberfonden. En internationell fond som i sin tur sponsrar forskning och andra projekt som främjar mäns hälsa.

Motorcykelkaravanen som går igenom staden under söndagen är finalen efter åtta veckors pengarinsamlande.

– Sedan har vi lite mingel, dricker kaffe och har en liten fotohörna där man kan bli fotad tillsammans med sin hoj, säger han.

I år har den internationella organisationen fått ihop ungefär 36 miljoner kronor.

– Det är fantastiska summor pengar, säger Niklas Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.