Ywonne möttes av sin mans uppgrävda grav på Sigelhults kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

Sigelhults kyrkogård i Uddevalla grävde upp fel grav när en ny kistplats skulle förberedas. I stället för den tilltänkta platsen hade man grävt i graven bredvid, något som upptäcktes då Ywonne Antonsson skulle besöka sin avlidne mans viloplats – och möttes av en öppen grav. 

– Jag trodde kistan var borta, säger Ywonne.  

I klippet får du höra Ywonne Antonsson och hennes nuvarande sambo Kjell Lundgren berätta om upplevelsen. 

För två år sedan förlorade Ywonne Antonsson sin man Göran, och han har sedan dess varit begravd på Sigelhults kyrkogård i Uddevalla. Under trettondagshelgen skulle hon besöka graven med sin nuvarande sambo Kjell Lundgren och gjorde då en makaber upptäckt – Görans grav var öppen och gravstenen flyttad. 

Skulle öppna graven bredvid

Gertrud Malmberg som är kyrkoherde i Uddevalla pastorat, förklarar det hela som ett misstag där det var tänkt att öppna graven bredvid och göra plats för en till kista, men att det blev fel och i stället platsen ovanpå Görans kista som öppnades. Själva kistan rördes aldrig vid öppnandet.

Paret polisanmälde händelsen som brott mot griftefriden, men anmälan lades ner.

Nu har kyrkogårdsförvaltningen uppdaterat sina rutiner för att förbättra kontrollerna som sker i samband med en gravöppning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.