En helikopters lampa lyser upp skredet i Stenungsund där en buss och en lastbil syns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västsverige är ett av de områden i Sverige som har störst risk för jordskred – ändå saknades handlingsplaner för just skred när E6:an slets itu. Foto: Sjöfartsverket

MSB om skredet vid E6: Insatsen fungerade – men handlingsplaner saknades

Publicerad

Vid skredet i Stenungsund i fjol saknade flera myndigheter handlingsplaner för just skred, enligt en ny MSB-rapport – det trots att Västsverige är extra skredkänsligt.

Men i stort får insatsen godkänt av myndigheten.

Västsverige är ett av de områden i Sverige som har störst risk för jordskred. Men när skredet gick vid E6:an i Stenungsund i fjol saknade flera myndigheter utarbetade handlingsplaner för jordskred.

MSB:s presstjänst bekräftar för SVT Nyheter Väst att länsstyrelsen i Västra Götaland saknade en scenariospecifik jordskredsplan, och de övriga sex intervjuade aktörerna hade inte kännedom om någon sådan plan fanns eller inte.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Planen var på gång

Länsstyrelsen i Västra Götaland bekräftar att den planen var under utveckling då och finns idag.

– Men jag tror inte att det fick någon påverkan på själva händelsen utan där satte samverkan igång väldigt tidigt, säger Lisa Nordahl, försvarschef vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ser över larmplan

Räddningstjänsten i Storgöteborg hade inte heller den typen av handlingsplan. Daniel Gillesén, som var räddningsledare vid insatsen, anser att man dels hade kunskap sedan tidigare övningar och skarpa lägen men också att den handbok man tagit fram tillsammans med MSB gav ett gott stöd.

– Sedan hade vi en larmplan framtagen för skred, men det visade sig att vi inte kunde följa den fullt ut. Så nu ser vi över den.

”Jobba för god samverkan”

När krisen väl var ett faktum anser MSB att arbetet i Stenungsund präglades av en hög grad proaktivitet och att man hade ett välfungerande samarbete mellan myndigheterna.

Lisa Nordahl anser att genomlysningen ger dem ett godkänt betyg men att det finns mer att göra.

– Vi ska titta på de punkter som MSB pekar ut och vi ska jobba för att fortsätt ha en god samverkan i länet. Vi har en gemensam beredskap som är väldigt bra.

Ny MSB-granskning av krisinsatser

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har granskat hur samarbetet mellan myndigheter såg ut i samband med E6-raset i Stenungsund 2023, tillsammans med grundstötningen av Marco Polo i Blekinge 2023 och trafiksituationen på E22 i januari 2024.

Intervjuer genomfördes med sektorsansvariga myndigheter, beredskapsmyndigheter, länsstyrelser, regioner, kommuner, räddningstjänst, Försvarsmakten och Sjöräddningssällskapet. Utvärderingen har även samverkat med Statens haverikommission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet