Prickar i munnen kan vara cancer

Uppdaterad
Publicerad

Många kollar på hudförändringar, men få kollar efter prickar i munnen. Nu vill Folktandvården uppmärksamma riskerna med att inte leta cancer i munnen.

Under lördagen kommer Folktandvården att ställa ut sin mobila klinik på Kungsportsplatsen i centrala Göteborg. Då kan de som vill få undersöka om de har några prickar i munnen. 

– På sikt vill vi att det blir årligen och kanske även i hela landet, säger övertandläkaren Mats Wallström. 

Upptäcker förändringar

Under vanliga tandläkarbesök kan tandläkare och tandsköterskor märka slemhinneförändringar och eventuella prickar. Däremot blir det svårare att upptäcka prickar om en inte regelbundet kollar sina tänder. 

– Det är svårare att se i munnen än på huden och gemene man är inte lika medveten om att kontrollera förändringar i munnen, säger Mats Wallström och tillägger: 

– Men man ska alltid höra av sig om man upptäcker förändringar. De allra flesta är oskyldiga, men några är farligare och det måste vi kolla upp.

Läs mer: Läkare bedömde muncancer som kindbitning

Kan vara cancer

Om en tandläkare upptäcker prickar i munnen tas prover för att se om det är något som kan blir farligt för patienten. De allra flesta förändringar i munnen är ofarliga, men vissa kan övergå i cancer ifall det inte behandlas. 

– Vi vill upptäcka det innan det går över till cancer, säger Mats Wallström.  

Undersökningen är framförallt till för dem som inte gör regelbundna tandhälsokontroller. Men alla som vill försäkra sig om de inte har några farliga prickar är välkomna. Den mobila kliniken kommer att stå öppen mellan klockan 10 och 15 under lördagen 1 april.

Läs mer: Marie förlorade talförmågan efter muncancern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer