Muslimsk förening stoppas av Göteborgs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Polisen misstänker att personer med kopplingar till våldsbejakande extremism kan vara knutna till en konferens som ska hållas av Muslimska föreningen. Nu stoppar Göteborgs kommun uthyrningen av sina lokaler.

Göteborgs kommun vill inte längre hyra ut sina lokaler till konferensen ”Jag är muslim”. Orsaken är att personer knutna till den arrangerande föreningen – Sveriges förenade muslimer – kan misstänkas för brott inom området våldsbejakande extremism.

 – En anmälan är upprättad, men exakt vad den handlar om tänker vi inte kommentera ytterligare, säger Stefan Lindvall, chef för säkerhetspolisen till P4 Göteborg.

Från föreningens sida är man kritisk till kommunens agerande. De skriver i ett öppet brev att beslutet inte bara slår mot föreningen utan mot ”alla svenska muslimers möjligheter till organisering, mötesfrihet och ett liv fritt från stigmatisering, demonisering och rasism.”

Konferensens syfte är att stärka unga muslimers i dentitet i Sverige och arrangeras för femte året. Men bara en vecka innan årets möte står man utan lokaler.

  – Om någon gjort något fel ska den personen ges en rättslig prövning men att straffa hela föreningen är fel, säger Amani Asiss vid föreningen Sveriges förenade muslimer till P4 Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.