Foto: TT

Muslimsk högtid försenar Färdtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Dagens stora muslimska glädjehögtid, familjehögtiden Eid al-adha har inneburit stora förseningar för Färdtjänsten i Göteborg.

Färdtjänsten i Göteborg har haft så stora förseningar i dag att de råder folk att stanna hemma och resa en annan dag om de kan. Anledningen är den stora muslimska glädjehögtiden Eid al-adha, en familjehögtid.

– Vi har tvingats säga att vi inte kan hjälpa idag till många resenärer och bett dem åka en annan dag, säger Emma Qvarfordt, chef för reseservice på Färdtjänsten i Göteborg.

Från 150 till noll

Färdtjänsten har ett avtal med Taxi kurir och att kunna utnyttja 150 fordon per dag. Men idag har det inte fungerat alls.

– Idag har det varit noll,  säger Emma Qvarfordt.

Enligt Emma Qvarfordt är anledningen är så många av Taxi Kurirs chaufförer inte är på jobbet då de firar Eid al-adha. Men i avtalet med Taxi Kurir står inget inskrivet att religiösa högtider innebär ett begränsat antal fordon till Färdtjänstens förfogande.

– Vi blev förvarnade om detta igår, men enligt avtalet skall vi erbjudas samma antal fordon varje dag, säger Emma Qvarfordt.

Stora förseningar

Färdtjänsten har inga sjukresor, utan det är alla andra resor som drabbats. Dock om det varit riktigt viktigt, som om någon exempelvis måste på begravning har Färdtjänsten bett dem anlita privatpersoner eller andra taxibolag och sedan skicka räkningen till Färdtjänsten. Exakt hur många som drabbats vet man inte just nu.

– Människor har blivit drabbade och det har varit stora förseningar. Det är allvarligt nog, säger Emma Qvarfordt, chef för reseservice på Färdtjänsten i Göteborg.

Vill inte svara ikväll

SVT Nyheter Väst har sökt Taxi Kurir under eftermiddagen men inte fått något svar. Vid åttatiden på kvällen fick vi tag på Taxi Kurirs vd i Göteborg, Tomas Andersson.

– Jag sitter och kollar på fotboll hemma med barnen nu. Kan vi ta det i morgon bitti tror du? Jag sitter inte bra till alls och det är sent på kvällen.

Vi har en artikel ute nu på vår hemsida om att ni har få bilar som kan ställa upp för färdtjänsten. Kan du kort kommentera det?

– Jag har gjort det i P4 Väst. Kan jag få hänvisa till de texterna istället?

Men kort, Emma Qvarfordt säger till oss...

– Jag kan inte prata om det nu. Det är sent på kvällen. Jag ringer dig på det här numret i morgon bitti, säger Tomas Andersson avslutningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.