Tuba Kinali och Sumeyya Dökümcü har sett framemot ramadan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Muslimska studenter förbereder sig för Ramadan

Uppdaterad
Publicerad

En tuff utmaning, men ändå en månad att se fram emot. Så beskriver studenterna Tuba Kinali och Sumeyya Dökümcü den muslimska högtiden ramadan.

På tisdagen inleddes den muslimska fastemånaden ramadan. Under 30 dagar väljer många muslimer världen över att avstå från mat, vatten och sex mellan soluppgången och solnedgången.

Studenterna Tuba Kinali och Sumeyya Dökümcü tycker att det är viktigt att uppmärksamma att många människor saknar tillgång till vatten och mat.

– Under ramadan uppskattar man verkligen den första klunken vatten när fastan bryts, sådant som man i vanliga fall tar för givet, säger Tuba Kinali.

Olika sätt att fira

Traditionerna för hur ramadan firas skiljer sig åt mellan olika delar av världen. Sumeyya Dökümcü har tillbringat högtiden i både Turkiet och Sverige.

– Det som är bra med Sverige är att det finns så många olika kulturer här. Då tar man av varandras traditioner och testar på olika saker, säger hon.

Tuba Kinali håller med.

– Jag tänker att om det är något som är individuellt inom islam så är det fastan. Det skiljer sig inte bara åt från person till person, utan även från dag till dag.

Examensarbete mitt under fastan

Tuba Kinali planerar att avsluta sitt examensarbete under fastan, men tror inte att det kommer att bli svårt att koncentrera sig. Hon beskriver ramadan som en tid hon ser framemot, trots att fastan under dagarna är utmanande.

– Nu under ramadan får man en anledning att träffa varandra, att bryta fastan tillsammans, att be tillsammans och gå till moskén tillsammans. Att fördriva tid tillsammans tills klockan blir nio, eller 21:35 och man får börja äta igen, säger hon och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer