Jordbruksverket kräver tillbaka miljoner från företaget Bohus Havsbruk. Simon Löfgren, stf enhetschef Jordbruksverket. Foto: Richard Veldre, Divers Against Ghost Nets

Västsvenskt musselföretag krävs på miljoner efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Bohus Havsbruk vill bli ledande i Sverige inom musselodlingar – och har fått 30 miljoner kronor i beviljat stöd från myndigheterna. Nu kan SVT Väst avslöja att Jordbruksverket kräver tillbaka 3,7 miljoner kronor – och alla andra utbetalningar stoppas. Företaget har överklagat beslutet och säger att myndigheterna godkänt företagets planer.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, säger Maria Lönn, enhetschef för fiskeri- och marknadsstödsenheten på Jordbruksverket.

Företaget Bohus Havsbruk driver flera musselodlingar i Stigfjorden men har också startat odlingar norr om Orust, i Koljöfjorden. Tidningen GT har tidigare berättat om att jordbruksverket nu ska utreda Bohus Havsbruks miljonbidrag.

Nu kan SVT Väst avslöja helt nya detaljer. Och det är odlingarna i Koljöfjorden som har varit huvudfokus för jordbruksverkets granskning.

Vid två tillfällen förra året besökte man odlingarna och överraskades av vad man såg.

– När vi kom till odlingen tänkte vi att det här ser inte alls bra ut, hela odlingen låg huller om buller, berättar Sven-Ingemar Svensson på Jordbruksverkets kontrollenhet.

Bohus Havsbruk har fått drygt 3,7 miljoner kronor i stöd för att driva odlingarna i Koljöfjorden. Men när Jordbruksverket besökte platsen hittade man bara en odling, och odlingen hade inte rätt utrustning. Bland annat var odlingen inte fäst med ankare – något man fått pengar för. I stället låg 300 kilo tunga betongklumpar på botten.

Nu kräver Jordbruksverket tillbaka allt stöd för odlingarna i Koljöfjorden.

– I det här fallet är syfte och mål så tydligt missat att vi gjort bedömningen att hela beloppet ska återkrävas, säger Simon Löfgren, ställföreträdande enhetschef för fiskeri- och marknadsstödsenheten på Jordbruksverket.

Beviljats stöd på 30 miljoner

Men efter att föreningen Divers against ghostnet dykt vid odlingarna i Stigfjorden tog man ett helt nytt beslut: man stoppade alla framtida utbetalningar till Bohus Havsbruk och ska granska allt stöd Bohus Havsbruk har fått. Företaget har beviljats stöd på 30 miljoner kronor, och man har fått ut 20 miljoner hittills.

– Vi måste gå vidare och undersöka samtliga investeringar som är gjorda för att få en helhetsbild. Vad är det som har hänt och hur fungerar det? Vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Maria Lönn, enhetschef för fiskeri- och marknadsstödsenheten på Jordbruksverket.

Överklagat återkravet

Bohus Havsbruk ägs och drivs av syskonen Per och Katrin Persson. De har överklagat återkravet från Jordbruksverket och menar att myndigheterna känt till bristerna och att man till exempel använt betong för att fästa odlingen i stället för ankare. Enligt Bohus Havsbruk har myndigheterna också känt till att man flyttat en odling från Koljöfjorden till Stigfjorden.

– De gjorde dubbla inspektioner innan utbetalning och har haft all fakta, säger Per Persson. 

Bohus Havsbruk har överklagat återkravet till förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.