Till vänster ses området söder om Vänern där grundvattennivåerna är ”mycket under de normala”. Foto: SGU / TT

Mycket lågt grundvatten söder om Vänern

Publicerad

Grundvattennivåerna i landet fortsätter att vara låga. I södra Sverige är nivåerna som lägst i kommunerna söder om Vänern.
– Vi ser att det har regnat betydligt mindre än vanligt just där, säger Fredrik Theolin på SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Under förra året var det ovanligt torrt i nästan hela landet, redan innan den rekordvarma och torra sommaren. Det har påverkat grundvattennivåerna kraftigt runt om och hittills har vinterns nederbörd inte varit tillräckligt stor för att fylla upp reserverna till normala nivåer.

Särskilt inte söder om Vänern där nivåerna är fortsatt ”mycket under de normala”. Orsaken är enligt Fredrik Theolin, expert på SGU, framförallt att de senaste sex månadernas nederbörd har varit ovanligt sparsam.

– Just i det här området har det regnat mycket mindre än vanligt, det ser man i statistiken från SMHI.

Fyra utsatta områden

På hemsidan grundvatten.nu kan man följa grundvattennivåerna i landet. Där syns tydligt att det är fyra områden i landet som är extra utsatta. Förutom söder om Vänern är det ett större område i Värmland och Dalarna, ett område nordost om Vättern och ett område mellan Lycksele och Arvidsjaur i norra Sverige.

I kommunerna söder om Vänern klarar man situationen ganska bra, trots de låga nivåerna.

– Det är inga bekymmer för invånarna, vi tar vatten från Vänern, säger Daniela Danielsson, VA-chef i Götene.

Samma sak säger Katarina Enbom, driftschef Kretslopp/vatten i Vänersborg.

– Vi tar det mesta från Vänern. Vi pumpar från några grundvattenreserver men om det sinar där har vi inga problem att kompensera.

Naturen påverkas

I samtliga kommuner kan det dock bli problematiskt för fastighetsägare med privata brunnar, särskilt om torkan skulle fortsätta i år.

– Lågt grundvatten påverkar också i förlängningen naturen och jordbruket. Blir det fortsatt låga nivåer kommer även vattendragen att påverkas och så klart även livsmedelsproduktionen, säger Lennart Lindelöf, kommunekolog i Lidköping.

2018 års spannmålsproduktion blev den lägsta sedan sedan 50-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.