Jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) invigde myndigheten i Angered.

Myndighet för jämställdhet skall minska kvinnovåld

Publicerad

Idag invigdes Sveriges jämställdhetsmyndigheten i Angered i Göteborg. Enligt ansvarig minister är kvinnovåldet en fråga som skall ligga högt upp på dagordningen.

Invigningsdagen av den nya myndigheten för jämställdhet startade på Angeredsgymnasiet där jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) fick möta ungdomarnas tankar kring tjejer och killars roller, med avstamp i kampanjen Metoo.

Kvinnovåld

Men ministern vill framförallt att myndigheten skall fokusera på våld mot kvinnor.

– Myndigheten kan hjälpa regeringen att säga att de här insatserna fungerar, något annat kan ni sluta med. Och tala om för oss oftare, än vad forskningen kan göra, att man är på rätt väg eller inte, säger Åsa Regnér (S).

Dålig sexualkunskap

En kvinnlig elev menade att hon ville att skolan skulle prata mer om hur man kan skydda sitt hjärta, inte bara sin kropp. Hon ansåg att skolans sexualkunskap är för biologisk. En annan elev påpekade att det är viktigt att inte andra myndigheter glömmer sitt jämställdhetsarbete nu när den här myndigheten finns.

– Det vi har pratat om att de kan börja med är att ändra på lagar och normer. Jag vet att det är svårt men de måste kunna komma på något sätt att ändra en del av det, säger en av eleverna som deltar i dagens workshop, Argon Omarson.

”Orättvisor som finns”

– Det här jämställdhetsarbetet bygger på att rå bot på de belagda, beskrivna och statistiskt säkerställda orättvisor som finns och som bygger på kön, säger Åsa Regnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer