Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Eriksson, chef för kalla fallgruppen i Västsverige, är häpen och besviken över att den metod polisen hoppats så mycket på anses strida mot lagen. Foto: SVT

Myndighet stoppar polisen från att lösa mord med dna-släktforskning

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet i Linköping löstes tack vare en ny metod: dna-släktforskning. En teknik polisen i Göteborg hoppades skulle hjälpa dem lösa mordet på en kvinna i Stuvkällaren 2005.

Men nu säger integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att det är olagligt.

– Vi blev besvikna och förvånade och tycker att det är jättekonstigt, säger Anders Eriksson, chef för polisens kalla fallgrupp i region Väst.

I klippet ovan kan du höra Anders Eriksson, chef för polisens kalla fallgrupp i region Väst, berätta hur han ser på IMY:s yttrande.

Polisen i Linköping använde sig förra året av metoden med dna-släktforskning som ett pilotprojekt i försöken att hitta den som 2004 utförde ett omskrivet dubbelmord. Resultatet blev sensationellt bra – mördaren kunde gripas och erkände omedelbart.

Kalla fallgrupper över hela landet anmälde intresse till NFC, Nationellt forensiskt centrum, för att få använda metoden. Plötsligt såg man möjligheter att hitta mördaren i fall där man tidigare tycktes ha nått vägs ände.

Mordet i Stuvkällaren

Polisen i Västsverige hoppades att den nya metoden skulle hjälpa dem lösa mordet i Stuvkällaren i centrala Göteborg 2005. Där har man nämligen gott om dna i form av blod från mördaren, som trots enorma utredningsinsatser aldrig har hittats.

Men i ett yttrande från IMY (fd datainspektionen) sägs nu att metoden innebär att personuppgifter behandlas i strid med brottsdatalagen. ”IMY råder därför Polismyndigheten att inte gå vidare med den tilltänkta behandlingen.”

Kritisk myndighet

Myndigheten är också mycket kritisk till att polisen genomförde pilotprojektet i Linköping utan att först ha begärt ett så kallat förhandssamråd: ”Det förutsätts att Polismyndigheten iakttar samrådsskyldigheten framöver.”

Om polisen begärt ett sådant skulle IMY troligen avstyrt hela pilotprojektet. Då hade mördaren fortfarande varit på fri fot.

Yttrandet kom som en chock för landets kalla fallgrupper. Där hade man hoppats mycket på metoden, som använder sig av kommersiella släktdatabaser i USA.

– Det finns två vägar att gå nu. Antingen säger polismyndigheten att vi inte gör samma bedömning som den här myndigheten utan bara kör på, eller också – vilket väl är mer trolig – försöker man snabbt få till en lagändring, säger Anders Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer