Johanna Wetterberg höll sina barn hemma från skolan under måndagen på grund av lukten. Foto: NyheterSTO/TT

Mystisk skarp lukt utspridd runt Stenungsund

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i lördags har boende kunnat känna en skarp lukt i Stenungsundsområdet. Det är ännu okänt vad lukten beror på.

– Jag har inte låtit barnen gå till skolan idag. Det kändes inte alls bra eftersom jag känner mig påverkad av lukten, säger Johanna Wetterberg som bor i Svenshögen.

Göran Andtbacka, räddningschef Södra Bohusläns Räddningstjänstförbund, berättar att de kemiska industrierna i Stenungsund undersöker ifall utsläppet kan komma ifrån dem.

Han berättar att boende började känna av lukten i lördags och att den känts inom en mils avstånd från industrierna, vilket NyheterSTO berättade först.

”Fick problem med halsen”

Johanna Wetterberg bor i Svenshögen och har valt att hålla sina barn hemma från skolan under måndagen på grund av lukten. Hon beskriver lukten som en blandning mellan bensin, diesel och bränt gummi.

– Den är jättefrän. Jag fick lite problem med halsen. Den kliade och det blev tungt att andas, säger hon.

Johanna Wetterberg berättar att ett av hennes barn är väldigt aktiv och tycker om att leka utomhus. Idag orkade barnet däremot inte vara ute så länge på grund av lukten.

– Även vår hund var ute en stund men när han kom in däckade han fullständigt. Inte alls som han brukar, säger hon och berättar att andra boende även fått huvudvärk till följd av det här.

– Det känns jätteobehagligt. Det känns olustigt att ingen vet något om den här lukten.

Tror inte den är farlig

Göran Andtbacka tror dock inte att lukten är farlig.

Men om boende får huvudvärk och känner sig tjocka i halsen kan det väl inte vara hälsosamt?

– Det är säkert inte hälsosamt men direkt farligt tror jag inte att det är, säger han.

Länsstyrelsen i Göteborg har fått in 15 oroanmälningar från oroliga invånare i området.

– Vi tar det här på största allvar och bolagen håller på och försöker ta reda på vad det kan vara. I nuläget vet vi inte det än, säger Jan Ahlbom som är miljöingenjör i Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.