Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkogårdchefen Jan Bäck får för första gången se skadorna på Sandö kyrkogård på Smögen – nu har man listat ut vilket fågeldjur som är ”skyldigt”. Foto: Lisa Johansson/SVT

Mystiska skador bland gravarna på Smögen

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvin, grävling – eller kanske något annat? Svenska kyrkan i Sotenäs tror sig nu veta vad som har orsakat de mystiska skadorna på kyrkogården på Smögen.

Starta klippet för att se vilket djur som ligger bakom problemet.

Stora gräsytor på Sandö kyrkogård på Smögen har sedan några veckor tillbaka förstörts. Särskilt på de platser där gräset var torrt har stora tuvor ryckts loss.

Inga vildsvin på ön

Några vildsvin finns inte på ön, så nästa möjlighet ansågs vara grävling. Fällor ställdes ut, men utan resultat. Istället drogs slutsatsen att det var ett fågeldjur som låg bakom skadegörelsen. 

- Det kommer bli väldigt mycket jobb att återställa allt det här, säger Jan Bäck, kyrkogårdschef vid Svenska kyrkan i Sotenäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.