Nadim Ghazale utsågs idag till årets Boråsambassadör. Till vardags är han kommunpolis i Borås – en polis som också gjort nationellt avtryck. Foto: Andreas Rosenqvist/Madelene Hannah

Nadim Ghazale är årets Boråsambassadör

Uppdaterad
Publicerad
Det går inte att ta miste på att kommunpolisen Nadim Ghazale är både glad och stolt över utmärkelsen som årets Boråsambassadör.
– Till och med barn till de värsta kriminella i Borås ser upp till mig, har dom sagt, säger han.

Han kom till Sverige som sjuåring, på flykt med sin familj från Libanon. Numera är kommunpolisen i Borås ett välkänt ansikte också på nationell nivå. Han syns ofta i tv; alltid orädd och rak i sina budskap. Han har sagt att det framför allt är sedan han själv blev pappa som han vill förändra samhället till det bättre.

– Jag vill vara en brobyggare, jag vill minska det avstånd mellan människor som jag tycker växer för var dag. Med min kultur och mitt arbete blir jag i praktiken en hybrid mellan olika grupper som ofta hamnar i konflikt med varandra. Jag försöker öka förståelsen och minska avstånden för att vi ska få ett bättre land, säger han.

Brottsförebyggande

Han gör det genom otaliga möten med människor i alla delar av samhället. Som kommunpolis kan han arbeta långsiktigt brottsförebyggande. Att kunna prata med folk på ett avväpnande sätt istället för att lagföra dem har varit ett framgångskoncept.

– Jag vill lyfta och ta tag i problem på riktigt. Så jag duckar inte för obekväma frågor. Mitt sätt att bidra till ett bättre samhälle kanske är att vara lite obekväm ibland, säger Nadim Ghazale.

Missnöje

Det gör att han av en del betraktas som en förrädare, en ”Svenne banan”.

– Självklart. Jag får missnöjesyttringar från många olika håll. Det är ett pris man får betala. Vissa tycker att jag är en förrädare, medan andra ser mig som en stor förebild. Men de som ser som en förebild är betydligt fler!

Att till och med barn till kriminella ser honom som förebild är ett fint kvitto på att han gör rätt, tycker han. Det är även den utmärkelse han idag fått.

– Detta är fantastiskt. Det är jättesmickrande. En sådan här grej ger energi och pepp, säger han glatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när polisen Nadim Ghazale försöker värva Murphy Alex till poliskåren. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer