Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnmorskan Viola Nyman berättar om den virtuella drop in-mottagningen. Foto: SVT

Näl digitaliserar förlossningsvård – gravida träffar barnmorska i app

Uppdaterad
Publicerad

Överfulla BB:n och långa resvägar pressar både gravida och förlossningsvården – något som Näl i Trollhättan vill råda bot på. Nu testas en digital barnmorskemottagning för gravida i latensfasen.

– Det här är en vård som inte finns idag. Den riktar sig till de som är färdiga med alla kontroller på barnmorskemottagningen och väntar på att förlossningen ska komma igång. De riskerar att inte få det stöd de behöver från den vanliga förlossningsvården, säger Viola Nyman, barnmorska, filosofie doktor och ansvarig för projektet.

I appen möter gravida en barnmorska på en virtuell drop in-mottagning och kan få svar på frågor och någon att prata med när väntan blir lång och ibland smärtsam. Jouren bemannas bland andra av en föräldraledig och tre pensionerade barnmorskor – alla med erfarenhet från BB på Näl.

Vad efterfrågar den här patientgruppen?

– Det handlar framför allt om stöd, eller som någon sa i en studie: ”Jag behöver bara ha någon att hålla i handen”. Det kan vara svårt att veta hur det ska kännas, särskilt för de som ska föda sitt första barn, säger barnmorskan Viola Nyman.

Slipper åka in i onödan

Pilotstudien löper fram till maj och enligt Viola Nyman finns det intresse från flera håll i regionen att skapa liknande digitala möten för gravida som befinner sig i förlossningens första fas.

Kan det här initiativet bidra till att minska trycket på förlossningsvården?

– Absolut, om gravida känner sig trygga i hemmet och slipper åka den där extra turen från Strömstad och hem igen. Men det är viktigt att poängtera att det här inte handlar om att ersätta förlossningskoordinatorns funktion, utan om ett tillägg utöver den vanliga vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.