Anette drömmer sig bort till en tid då hon kan krama alla gäster: ”Jag får rysningar”. Foto: SVT

Arrangören vid dansbanan Lane loge om dansbandsdöden: ”När får vi dansa igen?”

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin stoppade dansen över en natt. Över ett år senare är en hel kultur hotad. Dansbandssverige borde vara inne i högsäsong nu, istället funderar de drivande krafterna på om allt nu håller på att dö ut.

– Vad vore vi utan dans? Ingenting, säger Anette Hansson, ägare av Lane loge utanför Uddevalla som vägrar ge upp hoppet.

Se Anette Hansson på plats vid ett ekande tomt Lane loge, och hör henne berätta om sina dansbandsdrömmar.

Strax norr om Uddevalla ligger den rödmålade logen och blickar över den sluttande omgivningen. Hit har folk vallfärdats i tusental för att få dansa.

Men nu står Bohusläns populära dansbana Lane loge tom. Utanför blåser det. Den gamla dansbanans väggar och tak knarrar när vinden tar tag i dem.

Mörk sommar väntar dansbanden

Innan pandemin slog till 30-40 band som levde på att åka runt och spela, i branschen oroas man för att det snart bara är hälften så många kvar. Anette Hansson hoppas innerligt att det blir dans på logen snart igen.

– Att jag skulle bli av med det här stället, det skulle vara som att ta bort en arm.

Anette menar att dansband, det är ju så svenskt. Det är något som man är uppvuxen med. Hon beskriver det uppdämda behovet som uppstått i och med covid-19:

– Åh, människor ringer och de är så pratsjuka. Det är så berörande. Människor är verkligen bekymrade. När Covid-19 äntligen är över, skall jag stå där och krama varenda gäst som kommer.

– När får vi dansa igen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.