Övervikt och fetma ökar risken för diabetes typ 2. Foto: Bertil Ericson/TT

Nära hälften av västsvenskarna är överviktiga

Publicerad

Drygt fyra av tio kvinnor och fler än hälften av männen i Västra Götaland kvalar in som överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

– Den ökande övervikten i Sverige är alarmerande, inte minst på grund av risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Sett över hela riket är nu fler än hälften av svenskarna feta eller överviktiga, ett tillstånd som leder till ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt presenterar Hjärt- Lungfonden en ny svensk studie som visar att gastric bypass-operationer kan göra diabetespatienter friskare.

– Förhoppningsvis kan upptäckten förbättra livskvaliteten för tusentals som har diabetes och ge fler människor tid att leva, säger Kristina Sparreljung.

”Stort framsteg för de som har diabetes”

I studien ingick 26.000 svenskar som alla genomgått kirurgisk behandling för övervikt. Den visade, skriver Hjärt- lungfonden i ett pressutskick, att två tredjedelar av de patienter som åt diabetesläkemedel före operationen klarade sig utan medicin fem år senare.

– När man går ner i vikt räcker bukspottskörtelns produktion av insulin till för att kroppen ska sköta sig själv utan läkemedel. Det här är ett stort framsteg för de som har diabetes – vi rekommenderar att fler ska få möjlighet till gastric bypass-operation, säger Magnus Sundbom, professor på institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet och huvudansvarig för studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.