I somras upptäckte polisen i Göteborg att narkotika fraktas i brandsläckare. Foto: Polisen

Narkotika fraktades i brandsläckare

Uppdaterad
Publicerad

Inpackade i brandsläckare har narkotika fraktats in i Sverige. Efter spaningsarbetet i somras döms nu en man för grovt narkotikabrott.

I ett källarförråd hittades exempelvis en resväska fylld med tabletter. I mannens hem hittades brandsläckare.

Efter spanarbete i somras fick polisen i Göteborg fast en man som hanterat över 80.00 narkotikaklassade tabletter. Han har nu dömts till fängelse i fem och ett halvt år för grovt narkotikabrott.

Mats Johansson, utredare vid polisen i Göteborg berättar om spaningsarbetet mot mannen.

– Vi ser att han möter en långtradare. Vi ser att de lägger något i bilen, men inte riktigt vad det är.

Dagen efter greps chauffören till långtradaren. Man gör även ett tillslag i ett källarförråd som hör till mannen och där hittar man resväskor med tabletter i.

– Hemma hos honom påträffas de här brandsläckarna och även munstycken och sånt. Under utredningens gång kommer det fram att tabletterna kommer i brandsläckare.

– Chauffören säger också att han har gett honom brandsläckare.

Mannen döms också för att tidigare under sommaren sålt 2,5 kilo narkotikaklassade tabletter till en annan person. De typer av tabletter som mannen har hanterat och sålt är väldigt vanliga droger berättar Mats Johansson.

– Det var bra att vi klippte den här grenen i alla fall. Som kommer till Göteborg och förmodligen portioneras ut.

Polisen har även uppmärksammat tullen på att narkotikaklassade tabletter kan fraktas i brandsläckare. Vid rättegången ska mannen ha erkänt att han förvarat tabletter men att han inte kände till i vilken mängd det rörde sig om.

Enligt tingsrätten har mannen dock varit medveten om att det rört sig om narkotikaklassade tabletter och att han haft dem för att sälja vidare till andra.

Den man som körde långtradaren med paket och brandsläckare som innehöll tabletter frias däremot av tingsrätten. Det anses inte bevisat att han var medveten om att han transporterade narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.