Även om nattågen från Göteborg till Norrland inte varit en del av den aktuella upphandlingen, har SJ ändå kört sträckan kommersiellt, något som nu får ett stopp, när Vy tåg AB tagit över trafiken till Luleå. Foto: SJ

Nattågen från Göteborg till Norrland läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

SJ slutar köra nattåg från Göteborg till både Jämtland och övre Norrland. Det står klart efter att bolaget Vy Tåg AB tagit över en viktig sträcka. – Det kommer inte gå att fortsätta som det ser ut nu, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

I dagsläget går det nattåg från Göteborg till en mängd olika destinationer i Jämtland och norra Norrland, såsom Östersund, Åre, Luleå och Kiruna. Men inte så länge till. Efter att tågbolaget Vy Tåg AB tilldelats sträckan Stockholm-Narvik, meddelar SJ att Göteborgs nattågstrafik norrut kommer att upphöra.

– Vi tycker att det har varit bra, men det går inte att fortsätta nu när trafiken har delats upp, säger Jan Kyrk.

Beslut från Trafikverket avgörande

Det är Trafikverket som beslutat om att Vy Tåg AB tar över nattågstrafiken mellan Stockholm och Narvik. Även om beslutet egentligen inte handlar om Göteborg, så påverkar det alltså SJ:s verksamhet även där. När de tidigare körde nattåg från Stockholm till både Jämtland och övre Norrland, kunde de samordna och planera trafiken på ett annat sätt.

– Vi tycker att det varit viktigt att kunna upphandla sträckor från Göteborg också, och vi tryckte på det i våra samtal med Trafikverket. Men vi har samtidigt förståelse för att det inte gick, säger Jan Kyrk.

Därför ingår inte Göteborg i upphandlingen

Att Göteborg som avreseort inte ingår i upphandlingarna är inget nytt. Orsaken är att Trafikverket utgår ifrån vilka brister i tillgänglighet som finns, när de beslutar om vad som ska läggas ut för upphandling.

– Det är det vi har i uppgift från regeringen, och det finns bra kommunikationer mellan Göteborg och Stockholm, säger Anna Fällbom, enhetschef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Det nya avtalet börjar gälla 13 december 2020, och nattågen från Göteborg går som planerat fram till dess. Avtalet sträcker sig till 14 december 2024, och därefter finns möjlighet till två års förlängning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.