Nattvandrarna genomför vandringar varje helg. Foto: Nattvandrarna

Nattvandrarna manifesterar för tryggheten

Publicerad

Nattvandrarna genomför under natten till lördag en manifestation i Göteborg med fokus på trygghet och stöd till ungdomarna. Med sikte på hundratalet deltagare är det tänkt att bli Sveriges största vandring någonsin, enligt organisationen.

På fredagskvällen mellan klockan 21 och 03 genomför Nattvandrarna sin manifestation för att uppmärksamma behovet av trygghet för alla som rör sig ute på nätterna. Speciellt nu när EM i ridsport arrangeras i staden och mycket folk är i rörelse.

– Men det gäller inte bara Göteborg, otryggheten finns i stort i hela samhället nu. Mer än förr upplever jag, säger Rolf Atterling som är verksamhetsledare för Nattvandrarna.

Ambition att slå rekord

Uppemot 60 personer är föranmälda, men förhoppningen är att 150 ska dyka upp och hjälpa till. Oavsett så är det enligt organisationen den största som hittills arrangerats i Sverige.

– Vi är ju ingen myndighet som polisen, så vi kan konversera med människor på andra sätt än som en uniformerad polis till exempel, säger Rolf Atterling.

– Vi märker av att många känner sig trygga när vi finns i närheten.

Delas upp i grupp

Åldersgräns för att vara med på nattvandringarna är 25 år. Deltagarna delas upp i grupper och vandrar runt på ställen där det brukar bli tumult, så som tågstationer, parker eller andra typer av mötesplatser.

– Det är ett undantag om det inte händer något. Det handlar om allt från att trösta någon till att ringa på hjälp, säger han.

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för vår verksamhet.

Detta är nattvandrarna

Nattvandrare i Sverige Riksnätverket är en ideell, demokratiskt uppbyggd organisation för lokala grupper och föreningar.

Syftet med nattvandring är att det ska finnas vuxna förebilder, medmänskligt stöd och social trygghet bland unga människor när de rör sig ute på kvällar och nätter.

Nattvandrarnas närvaro förebygger också kriminalitet som skadegörelse, våld och drogmissbruk.

Källa: Nattvandrarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.