– De pratar väldigt mycket om att eleverna ska vara i fokus och eleverna är det viktiga. Men vi har ingenting att säga till om. En dag får vi veta att lantbruket ska läggas ner här och omorganisationen ska ske. Men vi hinner inte reagera innan beslutet är taget, säger eleven Kaisa Hengvoss Lövstrand.
Västra Götaland driver sex naturbruksgymnasier. Där kan eleverna välja mellan inriktningarna djur, lantbruk, skog och trädgård. Men elevantalet har minskat till vissa utbildningar och nu pågår en omorganisation. Men sättet den har hanterats har retat upp en del elever.
– Förra året så var det kaos här på skolan. Många lärare blev avskedade och vår rektor slutade, säger eleven Emma Andersson.
Enligt chefen har informationen varit tillräcklig.
– Mycket av informationen till föräldrar och elever sköts ifrån skolorna, men det har också gått ut informationsbrev från centralt håll till alla elever och föräldrar vid några olika tillfällen det senaste året, berättar Kristina Athlei, förvaltningschef Naturbruksförvaltningen.
I går onsdag, så var det eleverna på Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara som strejkade. Även de är missnöjda med hur omorganisationen går till. Och blir det inte förändring så går de ut i strejk igen. De strejkade även till stöd för den i veckan avsatte rektorn. Han hade då redovisat ett underskott för skolan på cirka 5 miljoner kronor. Ett resultat som kom oväntat för förvaltningschefen Kristina Athlei.
– Vi har inte råd att ha hela den bredd som vi har haft historiskt sett på skolorna, och bakgrunden till det är det minskade elevantalet och den minskade elevandel som vi har haft. Så för att kunna säkerhetsställa att vi har den bredd och det djup och den kompetensen som vi behöver för att kunna erbjuda en bra utbildning så behöver vi koncentrera våra utbildningar inom ett par områden per skola, säger Kristina Athlei, förvaltningschef på telefon.
Bristen på information och oron för framtiden gör att eleverna på Strömma har bestämt sig.
– På tisdag kommer förvaltningen. De som har hand om alla skolorna. De kommer hit ut och ska sitta med på lektionerna. Och då går vi ut på strejk, säger eleven Kaisa Hengvoss Lövstrand.
– Jag tycker det är helt fantastiskt att eleverna engagerar sig och visar sitt engagemang och försöker påverka på ett bra sätt. Jag tycker det visar att vi har lyckats med demokratiuppdraget vi har, säger Kristina Athlei, förvaltningschef.