Foto: Josefin Marjomaa

NMR höll demonstration utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En grupp personer från nazistiska NMR samlades vid lunchtid på lördagen på Avenyn i Göteborg. En åskådare ska under manifestationen ha knuffats av en NMR-deltagare i anslutning till flygbladsutdelningen och en anmälan om ringa misshandel är upprättad, enligt polisen.

Vid halvtolvtiden idag träffades ett 15-tal personer från NMR (Nordiska motståndsrörelsen) vid grafiska vägen i Mölndal. Därefter gick de i samlad trupp mot avenyn och väl där påbörjades utdelningen av flygblad. Polisen hade fått indikationer på att det skulle ske en samling med olika fascistiska fraktioner under lördagen men visste inte när eller hur det skulle ske.

Enligt SVT:s reportrar på plats, Josefin Marjomaa & Björn Alm, var stämningen lugn med ett par flaggbärare från NMR och ett tiotal som delade ut flygblad. Ungefär 30 motdemonstranter samlades dessutom strax före två och höll upp skyltar och plakat med antinazistiska budskap. Det hela ska gå lugnt till utan större incidenter. Gruppen med antidemonstranter växte under demonstrationen och var som mest ett hundratal.

Knuffades på platsen

Polisen rapporterar att en åskådare ska ha knuffats av en NMR-deltagare och att en NMR-deltagare ska ha utsatts för försök till misshandel av en åskådare. Det är inte klart om det rör sig om samma personer. Anmälan om ringa misshandel och ofredande har upprättats.

Brott mot ordningslagen

Hans Lippens, polisens presstalesperson, menar att situationen är juridiskt krånglig.

– När det här gänget träffades i Mölndal, ja då räknas det som en folksamling. Även när de tog sig till avenyn är det en folksamling – helt lagligt. Men väl på plats började de veckla ut sina fanor och dela ut någon typ av informationsblad. Då räknas det som en stillastående icke tillståndsgiven allmän sammankomst – något som är ett brott mot ordningslagen.

Flera poliser på plats

Polisen följer det hela just nu på plats med några enheter.

– Ett ganska litet polispådrag, menar Hans Lippens. Vi filmar, fotograferar och får se var och hur det hela slutar. Men som det är just nu, så har inga ingripande skett.

På polisens hemsida skriver man att polisen upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen.

NMR:s demonstration olaglig

Strax före klockan tre lämnade NMR platsen där de stod och delade ut flygblad. Till skillnad från när de gick mot Avenyn så lämnade NMR platsen med sina fanor i topp.

– Det betyder att de genomför en icke tillståndsgiven demonstration eller allmän sammankomst som det också heter, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson. Då uppmanade vi dem att rulla ihop flaggorna – något de inte gjorde. Därför kan de anmälas för ohörsamhet mot ordningsmakten.

I ett mail till SVT skriver NMR att de tyckte polisen begick en ”...solklar inskränkning av demonstrations- och mötesfriheten.” genom att uppmana om att rulla ihop fanorna. De skriver även i mailet att ”Polisens agerande kommer att JO-anmälas.”

Efter en stund gick NMR vidare upp mot Götaplatsen och sedan vidare. Då följde motdemonstranter efter i riktning mot Korsvägen. Då fick polisen avlägsna två motdemonstranter, detta för att motverka konfrontation. Vid halv fyra avslutades polisinsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.