Tågen på sträckan Uddevalla-Herrljunga-Göteborg drabbas av blåsten. Foto: TT

Nedfallna träd på flera ställen – påverkar väg och järnväg

Publicerad

Blåsten ställer till det i trafiken både på väg och järnväg. Under nyårsdagens kväll ställdes tågtrafiken in på delar av Kinnekullebanan, och flera nedfallna träd runtom i Västra Götaland har ställt till det för bilister.

Under tisdagen har Trafikverket fått in ett flertal rapporter om nedfallna träd på de mindre vägarna på grund av hårda vindbyar.

– Det är speciellt vägnätet i Sjuhäradstrakten, Kinnekulle och Bohuslän som drabbats av nedfallna träd, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

Tågstopp

Någon större påverkan på trafiken har de nedfallna träden dock inte haft. Däremot sätter vädret käppar i hjulen för tågtrafiken i Västsverige.

  • Ett elfel på en kontaktledning mellan Uddevalla och Strömstad ställer till det. Det finns ingen strömförsörjning till tågen och det gör att järnvägstrafiken står stilla på den här sträckan fram till klockan 10.40 på onsdagsförmiddagen. Tågen ersätts med bussar.
     
  • På Kinnekullebanan mellan Mariestad och Lidköping har tågtrafiken ställts in fram till klockan 12 på onsdagen på grund av rådande väderlek.
     
  • På Viskadalsbanan, Varberg-Skene-Borås-Herrljunga, kommer tågen att köra i siktfart – det vill säga 40 kilometer i timman. Det kommer att leda till förseningar på sträckan.

– Det här är förebyggande åtgärder, för att få bort eventuella nedfallna träd, säger Ulrika Karlsson vid Trafikverkets presstjänst.

Uddevallabron

Uddevallabron var avstängd under tisdagsmorgonen på grund av hårda vindar från klockan 01 på natten till klockan 10 på nyårsdagen. Under nyårsdagens kväll hade Trafikverket fortfarande inte bestämt sig för om bron skulle stängas eller hållas öppen under natten till onsdagen.

– Vi får se hur hårda vindarna blir, om Uddevallabron stängs, säger Ulrika Karlsson.

Inställda färjor

Under tisdagskvällen och onsdagen har även flera Danmarksfärjor ställts in.

Som mest har det blåst 27,5 meter per sekund i byarna vid mätstationen Nidingen, söder om Göteborg, berättar meteorologen Tora Tomasdottir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer