Camilla Blomqvist, stadsdelsdirektör på Norra Hisingen i Göteborg. Foto: SVT

Mångmiljonunderskott för Norra Hisingen

Publicerad

Stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg går rejält back och låg i slutet av augusti på minus 24 miljoner kronor. Ett underskott som inte ser ut att stanna där.
– Prognosen för hela 2018 är minus 40 miljoner kronor, säger Camilla Blomqvist, stadsdelsdirektör på Norra Hisingen, till SVT Nyheter Väst.

Norra Hisingen är en av de sex stadsdelar i Göteborg som det är ekonomiskt svårt för.

Enligt stadsdelsdirektör Camilla Blomqvist beror det främst på ökade kostnader för köpta platser inom individ- och familjeomsorg och funktionshinder. Stadsdelen har också ökade kostnader inom hemtjänsten och har fått en lägre ersättning än förväntat från migrationsverket.

De övriga stadsdelarna som går back uppger samma orsaker till sina miljonunderskott. Vissa säger också att det har med den nya skolorganisationen att göra. Den som drog igång den första juli i år och då ansvaret och pengarna för skolverksamheten flyttade från stadsdelarna till en central förvaltning i stället.

– Det är klart att det är skillnad och alla kostnader har inte hunnit anpassa sig efter den nya organisationen ännu, exempelvis lokalkostnader, säger Camilla Blomqvist.

Var det så att ni tidigare kunde ta pengar som skulle gå till skolan till till exempel individ- och familjeomsorg?

– Har man en högre budget som vi hade då, på 2,3 miljarder kronor, då hade vi så klart lättare att hantera underskotten än nu när vi har hälften så stor budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet