Medlemmar av Islamiska staten marcherar i Raqqa i Syrien. Foto: TT

Nej till dödförklaring av IS-krigare

Uppdaterad
Publicerad

Den västsvenska flicka som fritogs från Islamiska staten i februari vill få fadern till sin son dödförklarad. Men Skatteverket säger nej.

– I ett sådant här tidigt skede krävs det helt säkra uppgifter. Beviskraven är mycket högt ställda, säger Sven-Åke Jansson på Skatteverket, till Nyhetsbyrån Siren.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om flickan från Sjuhäradsområdet som utan sina föräldrars vetskap följde med sin pojkvän till Syrien. Paret ska ha rest dit i april 2015, för att pojkvännen ville ansluta sig till en Al-Qaidarelaterad grupp. De ska dock ha blivit tillfångatagna av IS, och förda till Irak.

Enligt flickan skickades pojkvännen iväg till fronten för att strida i början av december. En tid senare fick flickan beskedet av soldater att han dödats av en bomb.

Far till flickans barn

Den 16-åriga flickan var gravid när hon åkte, och uppger att det är pojkvännen som är far till hennes barn. Nu vill hon få mannen dödförklarad. Men Skatteverket säger nej.

– Det räcker inte att det kan framstå som sannolikt i ansökan att den här personen är död, utan det krävs också någon form av oberoende uppgifter. Och det finns det inte i detta fall, säger Sven-Åke Jansson, vice ordförande i nämnden för dödförklaring, till Nyhetsbyrån Siren.

Säpo har också tillfrågats i fallet, utan att vare sig kunna bekräfta eller dementera uppgiften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.