Nevs i Trollhättan har ekonomiska bekymmer. Foto: SVT

Nevs gör miljardförlust

Uppdaterad
Publicerad

Elbilsutvecklaren Nevs i Trollhättan gjorde en förlust med 6,4 miljarder kronor enligt senaste årsredovisningen. Samtidigt växer antalet betalningsanmärkningar.

Tidigare i veckan kom beskedet att Nevs varslar 300 anställda, runt 40 procent av personalstyrkan. Nu visar årsredovisningen att ekonomin haltar rejält. Förlusten förra året var på 6,4 miljarder kronor.

Kronofogden har dessutom fått in 101 ansökningar om betalningsförelägganden av underleverantörer till Nevs, rapporterar SR Väst.

Vill sälja delar av verksamheten

-Vi är beroende av finansiering från våra ägare och fick inte in pengar i den takt som våra leverantörer kunde förvänta sig, säger Patrik Björklund, ekonomichef på Nevs till SR.

Tidigare i veckan har det också rapporterats att Nevs ägare, den kinesiska fastighetsjätten Evergrande, har inlett samtal om att sälja en stor andel av sin elbilssatsning.

Nevs presschef sa under tisdagen till SVT att varslet till största del handlar om en teknisk omställning, att man ska fokusera mer på mobilitetslösningar och mindre på traditionell bilindustri.

Så här sa kommunalrådet i Trollhättan, Paul Åkerlund, (S), om varslen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.