Påskhelgen 2012. Elsa Borgström, då sex år gammal, hade då haft feber till och från under ett par veckor och föräldrarna började ana oråd.
– Elsa blev dålig, svettades på nätterna och fick ont i en arm, säger Niclas Karlsson, Elsas pappa.
De hoppade i bilen och åkte från radhuset i Lerum och in till en vårdcentral för att kolla upp det.
– Vi var på vårdcentralen flera gånger men blev ganska arrogant bemötta. Man tog inte ens prover, säger Niclas Karlsson.
Men efter flera påtryckningar fick sambon, Emma Borgström, till slut åka tillbaka med Elsa för en röntgenundersökning.
– Både min och Emmas tanke var att det här var en influensa och att Elsa behövde penicillin.
Telefonsamtalet förändrade allt
Niclas Karlsson var på jobbet på Volvokontoret i Göteborg som vanligt den dagen, där han arbetar som ingenjör. De båda föräldrarna hade kommit överens om att det räcker med att en följer med på ett vanligt influensabesök.
Då kom telefonsamtalet.
– De ringer och säger att jag måste åka till barncancercentrum på Östra sjukhuset på en gång. Hela livet bara vändes upp och ner. Det var som en box i magen, säger han.
– Jag vågade inte köra själv så några vänner skjutsade mig dit.
Beskedet: En tumör
Under de två veckorna som följde tog läkarna på avdelningen prover och gjorde en mindre operation.
– Man fick gå i två veckor och vånda innan man visste något, det var fruktansvärt. I vanliga fall kanske man kan jobba hårdare, springa fortare eller lägga in mer resurser. Men då var man bara utlämnad till att vänta in ett besked.
Efter två veckor kunde läkarna konstatera att Elsa hade fått en ovanlig tumör i nacken. Cellgifter och kortison sattes snart in och Elsa svarade bra på behandlingen.
– Vi har haft en fantastisk tur, säger Niclas Karlsson.
Har påverkat hela familjen
Efter ett halvår kunde behandlingen avslutas. Och under tiden kunde Elsa gå i förskola med avbrott för behandlingsdagar då och då. Idag mår Elsa bra igen. Men hon måste fortfarande gå på kontroller. Det får hon fortsätta göra med jämna mellanrum ända till sin 18-årsdag.
Niclas Karlsson tycker att både barncancerfonden och personalen på barncancercentrum gjort ett bra jobb under den svåra resan.
– Vi fick fantastiska läkare. Det har fungerat väldigt bra. Har inte sett detta driv någon annanstans, säger han.
Konsultsköterskor från barncancerfonden ordnade också aktiviteter tillsammans med familjens andra barn, Hannes, för att stödja honom under behandlingen. Och besökte båda barnens klasser för att berätta om vad sjukdomen handlar om.
– Det är lättare om det kommer någon utifrån och berättar om det. Det en stor hjälp att få.
Så här i backspegeln kan Niclas Karlsson se att händelsen har präglat hela familjen.
– Både jag och Emma var hemma från dag ett, när vi fick reda på detta. Vi hade möjlighet att göra det. Det ångrar jag inte en sekund. Man går in i någon slags överlevnadsläge. Det kändes som att man fick lägga allt annat åt sidan och koncentrera sig på det här, säger han.
– Det blir nog aldrig riktigt avslutat, även om kontrollerna upphör när Elsa är 18 år.
Engagerade sig i barncancer
Efter det omtumlande halvåret valde Niclas Karlsson att engagera sig i Team Rynkeby, som hjälper till att samla in pengar till barncancerfonden genom olika projekt. Där har familjen nu varit engagerade i tre år. Och av samma anledning kommer familjen att gå i fackeltåg ikväll.
– Jag kände att jag ville ge tillbaka något. Det har varit ett sätta för mig att hantera detta.
Fackeltåg i Göteborg
Under onsdagskvällen hålls nämligen en manifestation i Göteborg med anledning av att det är den internationella barncancerdagen. Klockan 18 går ett fackeltåg från Götaplatsen till Gustav Adolfs Torg, för att uppmärksamma antalet barn som insjuknar i cancer i Sverige varje år.
– Det blir ett kort tal, 300 marschaller kommer att tändas och sedan är det en tyst stund för egna reflektioner. När man ser 300 marschaller ser man hur många det egentligen är, säger Mikael Hjärpe, kommunikationsansvarig på Team Rynkeby Göteborg.
Det är Team Rynkeby Göteborg, Barncancerfonden Västra och Ride of Hope Europe som gemensamt håller i manifestationen. Totalt väntas mellan 100 och 200 personer delta i tåget.