Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mini-Maria vänder sig till ungdomar upp till 21 som har problem med droger, alkohol eller spel om pengar. Foto: Claudio Bresciani/Karin Wesslén/Helena LandstedtTT

Här öppnas ny Mini-Maria i Ale kommun – ska hjälpa unga med missbruksproblem

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Nödinge, Ale kommun, är förberedelserna inför öppningen av en Mini-Maria i full gång. Här ska behandlare, sjuksköterskor, läkare och psykolog snart ta emot ungdomar som söker hjälp för missbruksproblem.

Mini-Maria är mottagningar som riktar sig mot personer under 21 år som har problem med droger, alkohol eller spel om pengar. Mottagningarna finns redan i Göteborg och Södra Älvsborg och snart kommer de finnas även i de västra delarna av regionen.

– Eftersom vi är flera professioner som samarbetar får vi flera olika syner på hur man bäst kan hjälpa ungdomen, säger Alexander Brekke som projektleder öppningen i Ale samt arbetar som behandlare.

Så funkar det

– Det är en vanlig missuppfattning att man bara kommer hit och gör ett drogtest, men så är det inte. Vi jobbar med behandling och testet är bara en del av den.

Berättar ni för någon om testresultaten?

Vi har en skyldighet att berätta för vårdnadshavare.

I övrigt har personalen tystnadsplikt, förutom de fall där det kan vara avgörande att slussa personer vidare till andra vårdinstanser.

– Vi har anmälningsskyldighet om det till exempel är väldigt mycket psykisk ohälsa, då kanske det mer är ett ärende för BUP, säger Alexander Brekke.

Vill avdramatisera kontakten

I Ale kommer mottagningen ha öppet två dagar i veckan, öppettider och storleken av mottagningarna varierar mellan orterna utifrån befolkningsmängd. Personalen vill avdramatisera kontakten med vården och hoppas att fler kommer söka sig till Mini-Maria.

– Vi ska ha ett utåtriktat arbete där vi visar att vi bara är vanliga människor som jobbar här, säger Alexander Brekke.

• Ale
• Alingsås
• Härryda
• Kungälv
• Mölndal
• Lerum
• Lilla Edet
• Partille
• Stenungssund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer