Under tisdagen pågick rättegången mot sexton NMR-medlemmar. Foto: SVT/TT

NMR-rättegången: Så var första dagen i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Första rättegångsdagen mot medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen klarades av under tisdagen. Åtalspunkterna är våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Under tisdagen pågick rättegången mot de 15 av de 16 NMR-medlemmarna. En av de åtalade har inte kunnat delges misstankarna, så därför väntar man med hans del. Men åtta av de 16 personerna åtalas för våldsamt upplopp och 15 åtalas för hets mot folkgrupp. En stor del av bevisningen består av filmer från polisens egna kameror under demonstrationen samtidigt som Bokmässan pågick 2017.

Strax efter att rättegången startade kom försvarsadvokaterna med förslaget att avvisa åtalspunkterna som rör hets mot folkgrupp, något som tingsrätten avfärdade strax efter 11.

Våldsamt upplopp

Eftermiddagen ägnades åt åklagarens sakframställan där bland annat händelseförloppet utanför ICA Focus togs upp. Demonstrationståget avvek där från den tillåtna vägen.

Ett stort antal poliser fanns på plats, som ställde ut polisbussar för att blockera demonstrationståget från att fortsätta ner mot Korsvägen. Poliser ställde sig också i vägen och ropade “backa!”, men flera demonstranter tryckte då istället mot polisen med sina sköldar.

– Fanorna används som lansar mot polisen. Det kastas föremål och plakat mot polisen. De får inga skador eftersom de har skyddsutrustning. Annars hade de blivit skadade, säger kammaråklagare Jonas Martinsson i rätten.

Förnekar brott

Därefter fortsatte den andre åklagaren, Viktor Törneke, med att gå igenom de enskilda personerna en och en. Eftersom det är 16 personer åtalade så gäller det för åklagaren att visa vad de olika personerna har gjort.

Rätten fick även se ett tal som en NMR-medlem höll i samband med demonstrationen. Ett citat ur talet var exempelvis: “svenskarna är i fara på grund av massinvandringen”. Det här rör åtalspunkten hets mot folkgrupp. Advokaten Sargon De Basso representerar en av de åtalade.

– Han förnekar brott och bestrider ansvar, min klient anser inte att det är hets mot folkgrupp det som åklagaren har presenterat, säger Sargon De Basso till SVT Nyheter Väst.

Enligt den preliminära planen ska rättegången avslutas någon gång i mitten av oktober. De åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.