– Det här är ju en glädjens dag, och kanske en av de största dagarna i en människas liv, och då ska man ju inte ha minnesbilder från ett sjukhus, säger Nils Åke Bergström, kommissarie på trafikpolisen Region Väst.
Efter flera allvarliga olyckor på studentflaken de senaste åren, inte minst 2014, då en 19-åring från Trollhättan var nära att dö efter han slagit huvudet i en bro; skärper nu polisen sina regler. I Västra Götaland och Halland har polisen i år nolltolerans mot studenter som inte sköter sig på flaken.
– 2014 hade vi väldigt många svåra olyckor, inte minst här i regionen utan i hela Sverige. Så vi har i årets och fjolårets insats sagt att vi ska ha en nolltolerans om man missköter sig på flaken, eller ekipagen inte uppfyller de krav som finns. Med nolltolerans menar vi att om det är någon som bär sig illa åt och kastar flaskor eller burkar, då har vi sagt att vi bryter den transporten så får de fortsätta till fots.
Förbud kan bli aktuellt
I regionen har hittills 99 studentflak meddelat polisen att de kommer köra. På varje flak ska det finnas minst en student som är flakvärd och som har ständig kontakt med chauffören. Det ska också finnas skyddsräcken, bänkarna ska vara fastsatta, och man ska inte samlas på ena sidan av flaket, på grund av tipprisken. Och om studenterna inte sköter sig, kan det i framtiden bli aktuellt med ett totalförbud mot studentflak.
– Om vi nu inte får ordning på det här och olyckorna fortsätter, är jag nog av den uppfattningen att man får ingen möjlighet att köra studenttransporter i framtiden. Risken är stor om man inte sköter det här att möjligheten försvinner, säger Nils-Åke Bergström.
Lista över studentutspringen på Göteborgs Stads gymnasieskolor
Detta gäller vid färd på flak eller släp: (Från Transportstyrelsens hemsida)
– Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
– Det ska finnas hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
– Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
– Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
– Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen. Det får endast köra på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
– Föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren lägst ha behörighet B och uppfylla de tidigare nämnda kraven.
– Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.