Efter SVT:s avslöjande om skredet kommenterar nu företaget Norconsult publiceringen på sin hemsida. Foto: Elin Schwartz/SVT

Norconsult: Kompletterande undersökning behövdes innan bygge vid E6 i Stenungsund

Publicerad

Det var tydligt att det behövdes kompletterande undersökningar inför bygget av företagsparken vid E6. Det uppger företaget Norconsult – som nu för första gången kommenterar SVT:s avslöjanden efter skredet vid i Stenungsund. Företaget avböjde intervjuer inför publiceringen, men ger nu en kommentar via sin hemsida – utan att nämna felet på kartan.

Företaget Norconsult undersökte marken inför bygget av en företagspark intill E6:an i Stenungsund, och tog också fram den felaktiga karta som SVT kunde berätta om på onsdagen.

Under arbetet med granskningen fick Norconsult upprepade intervjuförfrågningar från SVT. De fick också ta del av uppgiften om kartan och hur det påverkat SGI:s skredbedömningar – men ställde aldrig upp på intervju.

Skredet vid E6 i Stenungsund

På sin hemsida kommenterar nu företaget publiceringen, utan att nämna uppgiften om den felaktiga kartan:

”Norconsults uppdrag, som färdigställdes under 2020, var att genomföra geoteknisk utredning till ett tidigt skede i detaljplaneringen av området. Utredningen var inte projekteringsunderlag för byggnation i det senare byggskedet. Norconsults utredning till detaljplanen visar tydligt att inför grundläggning eller fyllning vid eventuell byggnation skulle kompletterande geoteknisk undersökning behövas.”

Inga nya borrningar

Som SVT berättat gjordes Norconsults undersökning i ett tidigt skede, och det var aldrig någon som såg till att det gjordes nya borrningar innan planen antogs.

I Norconsults underlag inför bygget står det: ”Inför byggnation rekommenderas kompletterande geotekniska undersökningar i planerade byggnadslägen”.

Enligt bolagets kommunikationschef samarbetar man med Haverikommissionen och står på torsdagen fast vid att ”inte kommentera ärendet i media medan Haverikommissionens utredning pågår ”.

SGI tog fasta på att Stenungsunds kommun skulle sett till att exploatören gjorde nya undersökningar i ett senare skede, som SVT berättat. Medan kommunen svarade att de geotekniska frågorna skulle varit färdigutredda under planarbetet.

Byggets exploatör, Badhustorget Fastighets AB, har avböjt en kommentar på frågan om de gjorde några nya undersökningar av marken – innan man påbörjade arbetet på platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om kartan som lurade experterna på SGI. Foto: Torkel Wennman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet