Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En 2000 kvm stor muralmålning på Nordstans P-hustak blir först av sju takkonstverk i olika europeiska städer. Foto: Per Pixel Petersson

Nordstans P-hustak i Göteborg blir ett gigantiskt konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Belgiske konstnären Larsen Bervoets och elever från Göteborgs Konstskola skapar nästan 2000 kvm stora muralmålning uppe på Nordstans P-hustak. Göteborg är först av sex europeiska städer som får ett enormt takkonstverk.

  – Jag har hört historier om det P-huset. En takmålning ska bli en start till att det händer mer positiva grejer på taket, säger konstnären Larsen Bervoets.

Ett tak är en ny arbetsplats för konstnären Larsen Bervoets. Han har vunnit en konsttävling och under sommaren kommer att göra takmålningar i sex europeiska städer. Med starten på Nordstans P-huset i Göteborg.

  – Det här är den största målningen jag har gjort hittills. Jag brukar arbeta med väggmålningar där man kan alltid ta avstånd, få se dimensioner och korrigera snabbt. Men det här är en utmaning. Jag måste hålla mig till min plan och dubbelkolla allt, säger konstnären Larsen Bervoets.

Elever från konstskola hjälper till

Målningen består av abstrakta färgfält som ligger i flera lager. Det är elever från Göteborgs Konstskola som hjälper att täcka 2000 kvm stora ytan med färg. De har även fått möjlighet att måla fritt. 

  -  Vi har fått färgytorna vi får följa och fylla i med rätt färg men sedan har vi fått fria händer inom ytorna och kan göra vad vi vill, säger Johanna Samuelsson, en elev från årskurs 2 på Göteborgs Konstskola.

Ska dra publik till P-huset

Eftersom det inte finns särskild höga byggnader kring P-huset blir det svårt att få se hela takmålningen. Men projektledare från Folkstaden tycker ändå att konstverket ska dra göteborgare och turister till Nordstans P-hus. I framtiden hoppas de att kunna arrangera några kulturevenemang här.

Fakta

Bakom projektet står organisationen The European Creative Rooftop Network (ECRN). Under sommaren får sju tak i Sverige, Nederländerna, Tyskland, Belgien, Cypern och Portugal sina muralmålningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.