Foto: SVT

Norge kan förbjuda turister att ta hem egenfångad fisk

Uppdaterad
Publicerad

Smugglandet av fisk sägs ha ökat och nu öppnar norska regeringen för diskussioner om att förbjuda turister från att ta med sig egenfångad fisk över gränsen.
– Det är orimligt, säger Per-Erik Jacobsen, vid Sportfiskarna.

Myndigheterna i Norge har en tid varit stressade över fisketurister som enligt dem tagit upp alldeles för mycket fisk. I fjol sänktes därför gränsen för vad varje vad person får föra ut ur landet till 10 kilo fångad fisk.

– Det är inte där problemet är, titta på intäkterna per kilo turistfångad torsk och jämför det med den yrkesfiskade torsken, säger Per-Erik Jacobsen.

Smugglandet har ökat

Norges statssekreterare Roy Angelvik säger till NRK att det är dags att ta diskussionen angående den fisk som förs från Norge av utländska fiskare. Smugglandet sägs ha ökat i takt med fisketurismen.

Och enligt NRK Troms handlar det om mer än sex ton fisk som hittills i år förts ut ur landet, trots en dubblering av bötesbeloppet, skriver Norrbottens Kuriren.

– Det kommer att slå mot turistnäringen i Norge, jag tror det finns ett hårt inre motstånd, säger säger Per-Erik Jacobsen, vid Sportfiskarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer